Festivalul Naţional al Cîntecului şi Dansului Popular Românesc este un amplu eveniment cultural, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune – TVR 1. Ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, festivalul se va desfăşura la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia, pe două secţiuni: Solişti vocali şi Solişti instrumentişi.
Etapa de preselecţie a ediţiei din acest an va avea loc în perioada 6 – 7 august, pentru cele două secţiuni ale concursului, la sediul TVR, cu începere de la ora 10.00. Pentru a participa la concursul naţional, candidaţii nu trebuie să fi obţinut Premiul I sau Marele Premiu la o ediţie anterioară a acestui festival, fiind acceptaţi doar interpreţi amatori, fără să fie angajaţi cu carte de muncă la un ansamblu profesionist. De asemenea, în etapa finală vor fi admişi participanţi cu vîrste cuprinse 16 şi 30 ani, care vor prezenta un repertoriu din zona folclorică de provenienţă: o piesă culeasă de concurent, interpretată fără acompaniament orchestral (doină sau baladă) şi o piesă autentică reprezentativă din zona etnofolclorică a concurentului, interpretată cu acompaniament orchestral. La notarea concurenţilor, membrii juriului vor ţine cont şi de costumul popular pe care îl vor purta candidaţii, care trebuie să fie specific zonei de provenienţă a interpretului. Mai mult, tinerii sînt sfătuiţi să prezinte, pe cît posibil, piese care nu au intrat în circuitul transmisiunilor radio sau TV. De asemenea, în alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică.
Juriul Festivalului Naţional al Cîntecului şi Dansului Popular Românesc va fi format din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (oameni de muzică, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori) şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa. La notarea concurenţilor, juriul va ţine cont de calitatea vocii şi a interpretării, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, ţinuta scenică, frumuseţea şi autenticitatea costumului popular purtat de interpret.
Etapa finală a festivalului se va desfăşura în perioada 29 - 31 august, sub formă de spectacol televizat, pe scena Teatrului de Vară din Mamaia. Concursul se desfăşoară într-o singură etapă, eşalonată în două zile de spectacol - concurs. Prezenţa la repetiţiile preliminare este obligatorie, în caz contrar, concurenţii putînd fi descalificaţi.
Premiile festivalului sînt în valoare de 1.500 euro (Premiul I), 1.000 euro (Premiul al II-lea) şi 500 euro (Premiul al III-lea). Trofeul festivalului se va acorda celui mai bun concurent, indiferent de secţia la care participă (solişti vocali sau instrumentişti).