Încep PROTESTELE în sistemul sanitar! Ce spune ministrul Sănătății?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consiliul Național „Sanitas“ a decis:

Încep PROTESTELE în sistemul sanitar! Ce spune ministrul Sănătății?

Sănătate 12 Martie 2018 / 17:42 1799 accesări

În vreme ce Consiliului Național al Federației „Sanitas“ din România a anunțat declanșarea protestelor, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține, însă, că este o ipocrizie, dar recunoaște, totuși, că există și categorii care, în urma plafonării sporurilor, vor avea venituri mai mici. Vă prezentăm întregul calendar al protestelor „Sanitas“:

Pe 12 martie, membrii Consiliului Național al Federației „Sanitas“ din România, reuniți în ședință extraordinară, au luat act de acumularea din ce în ce mai rapidă a nemulțumirilor angajaților din sănătate și asistență socială, legate de discriminările salariale practicate de actuala guvernare; au analizat rezultatele negocierilor purtate în ultima lună cu reprezentanții puterii, subliniind faptul că guvernanții nu își țin promisiunile făcute - nici cele legate de modificările Legii-cadru a salarizării, nici cele privind noul Regulament de sporuri; au luat act de reacțiile spontane de protest, din ce în ce mai numeroase, înregistrate în instituțiile de sănătate și asistență socială din țară.

Ca răspuns la nemulțumirile celor peste 100.000 de membri „Sanitas“ din întreaga țară, membrii Consiliului Național „Sanitas“ au votat programul de proteste din perioada imediat următoare: 20, 22, 27 și 29 martie - pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Sănătății; miting de protest în a doua jumătate a lunii aprilie; în paralel, Federația „Sanitas“ începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă; organizațiile membre „Sanitas“ strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate și asistență socială.

Revendicările Federației „Sanitas“ rămân, în continuare, cele pe care le argumentează în fața tuturor factorilor de decizie, de mai bine de un an:

Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială; Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite; Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10; Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”; Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului, potrivit reprezentanților Consiliului Național al Federației „Sanitas“ din România.

CE SPUNE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține, însă, că este o ipocrizie, dar recunoaște, totuși, că există și categorii care, în urma plafonării sporurilor, vor avea venituri mai mici; dar aici avem de-a face cu unele corecții: ”Pe sporuri nu ne-am înțeles (cu sindicatele), plus revendicari pentru categoriile cărora nu le-a crescut salariul la nivelul lui 2022. O să avem discuții. Ar fi o ipocrizie din partea celor de la Sanitas să declanșeze grevă. Dacă te organizezi, poți să rezolvi problemele, dar a declara că faci grevă în condițiile unor venituri care au crescut nu este în regulă. Veniturile nete nu scad!”, a declarat Pintea, în cadrul unei conferințe.

EXEMPLE! De exemplu, un asistent medical principal de anatomie patalogică, în decembrie 2017, primea 9.424 de lei, acum primește 8.614 lei, pentru că avea sporul de 100%. Din acest moment, de la 1 martie, sporul e de 85%, deci are reducere a venitului, a spus chiar ministrul Sănătății, în acest sens făcând referire la corecția de care menționa anterior. În această situație, a precizat ministrul, ar fi 300 de persoane. Cât privește creșterile salariale, menționăm: un medic primar la clinică, medicină internă, cu spor de 15%: în decembrie 2017 câștiga 7.656 de lei, iar în martie, cu spor de 7,5%, câștigă 12.481 de lei. Un alt exemplu oferit de ministrul Sănătății: un medic primar, anatomie patalogică - în decembrie 2017 câștiga 13.249 de lei, în martie 2018 câștigă 14.891 lei. Sau, un asistent medical principal, unități clinice, medicină internă - în decembrie 2017 câștiga 3.111 de lei, în martie 2018 câștigă 3.919 lei. Un asistent medical principal, terapie intensiva, gradația 5 - în decembrie 2017 câștiga 4.619 de lei, în martie 2018 câștigă 5.278 de lei, subliniază ministrul.

REAMINTIM Așa cum am menționat în edițiile trecute ale cotidianului nostru, creșterile uriașe salariale din Sănătate sunt doar pe hârtie (salariile brute), în condițiile în care contribuțiile și impozitul sunt de 45%. Iată câteva exemple: Un asistent medical, cu studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 67% ( 5.545 de lei), câștigă, în mână, de fapt, 3.244 de lei (contribuțiile și impozitul sunt de 2.301 de lei). Un medic primar, unităţi sanitare neclinice: 172% (15.254 de lei), va lua în mână 8.923 de lei (contribuțiile și impozitul sunt de 6.331 de lei). Un asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice: 70% (4.794 de lei), va lua în mână 2.804 de lei (contribuțiile sale sunt 1.990 de lei).



12