Se fac jocurile! Comitetul executiv al FMI a lansat demersurile pentru alegerea unui nou director general. Conform procedurii aprobate, nominalizările pentru ocuparea poziţiei de director general vor fi făcute în perioada 23 mai - 10 iunie. În cazul în care vor fi mai mult de trei nominalizări, numele candidaţilor vor rămâne secrete, până ce Comitetul va reduce lista la trei candidaţi, luând în considerare profilul acestora, fără a exista preferinţe de ordin geografic. Deşi decizia menţinerii candidaţilor pe listă poate fi luată cu majoritate de voturi, obiectivul este ca lista scurtă să fie adoptată prin consens şi se va baza pe sprijinul primit din partea directorilor, având în vederea ponderea de vot în cadrul FMI. Doar cei trei candidaţi se vor prezenta în faţa Comitetului executiv, la Washington.
Ministrul britanic de Finanţe George Osborne o va nominaliza oficial pe Christine Lagarde, omologul său francez. Marea Britanie apreciază că ministrul francez este de departe candidatul care se remarcă, care a condus reuniunile miniştrilor de Finanţe G20 de anul acesta într-un mod eficient şi bazat pe consens. Christine Lagarde va obţine, cu siguranţă, şi susţinerea guvernelor american şi chinez. Oficialul francez a fost lăudat şi de directorul interimar al FMI, John Lipsky, de Guvernul italian, de ministrul suedez de Finanţe şi de preşedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker. Dacă va fi aleasă, Christine Lagarde va deveni prima femeie care conduce FMIl descris de mulţi drept „ultima soluţie de creditare a lumii”. Foarte respectată, Christine Lagarde a condus o firmă de avocatură importantă din Chicago, înainte de a intra în politica franceză, în urmă cu şase ani. S-a ocupat de comerţul internaţional şi agricultură, înainte ca preşedintele Sarkozy să o numească ministru de Finanţe, în 2007. A fost criticată dur pentru mai multe gafe, dar a reuşit să strălucească pe fondul crizei financiare din 2008, când a depus eforturi pentru un răspuns european coordonat. În vârstă de 55 de ani, este cunoscută ca fiind foarte muncitoare şi un negociator abil. În 2009, revista „Forbes” a clasat-o pe locul 17 în topul celor mai influente femei din lume, în timp ce „Financial Times” a desemnat-o drept cel mai bun ministru de Finanţe din UE.
Atracţie turistică. Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn (DSK), a devenit fără voia lui noua atracţie turistică a oraşului New York, după prima noapte petrecută în arest la domiciliu într-o clădire istorică, situată în apropiere de Ground Zero. Un alt autocar plin cu turişti trece imediat după primul, iar turiştii asiatici fac gesturi cu mâna în direcţia clădirii despre care află că îl găzduieşte pe DSK. Un singur cameraman susţine că a fost prezent în faţa imobilului de pe Broadway la sosirea maşinii în care se afla DSK, dar un agent de securitate l-a împiedicat să filmeze. Un poliţist în uniformă şi un ofiţer în civil sunt postaţi în faţa clădirii şi fotografiaţi de trecători şi turişti. Carele de televiziune se află de cealaltă parte a drumului, în timp ce şcolarii fac poze de grup în faţa clădirii.
DSK şi soţia sa, Anne Sinclair, locuiesc, prin urmare, pentru câteva zile, într-un apartament utilizat de compania Stroz Friedberg pentru a găzdui temporar persoane sub supraveghere sau pentru a proteja informatori, mafioţi retraşi sau acuzaţi cu risc ridicat. Compania s-a ocupat deja de controlul escrocului Bernard Madoff, arestat la domiciliu în luxosul său apartament din Upper East Side înainte de a pleda vinovat şi de a fi condamnat în 2009 la 150 de ani de închisoare. Cuplul poate primi vizita rudelor şi prietenilor, dar nu mai mulţi de patru o dată, fără a pune la socoteală familia, iar toţi vor fi percheziţionaţi la sosire de gardianul înarmat ce va păzi intrarea zi şi noapte. Persoanele care livrează pizza sau alt tip de fast-food din cartier vor fi supuse aceloraşi controale. Pentru un bărbat obişnuit cu o casă imensă de patru milioane de dolari din Georgetown, cartier luxos din Washignton, cu două apartamente somptuoase la Paris, unul în piaţa Vosges şi altul în arondismentul XVI, şi o casă la Marrakesh, în Maroc, viaţa se schimbă radical, chiar dacă amintirea celulei de la închisoarea Rikers Island, în care a petrecut patru nopţi, relativizează într-o oarecare măsură şocul.
Avocatul Benjamin Brafman a declarat că fostul director al FMI va fi achitat de acuzaţiile de natură sexuală care au şocat lumea economică. În vârstă de 62 de ani, acesta este obişnuit cu scandaluri şi cazuri foarte mediatizate. L-a apărat pe Michael Jackson, pe interlopul Salvatore „Sammy the Bull” Gravano, pe „Regele” jocurilor de noroc online Jay Cohen şi pe cântăreţul rap Jay-Z. Un alt client al său, raperul Sean Combs, l-a numit „Unchiul Benny”. Partenerul său din cadrul fimei de avocatură, care îl cunoştea personal pe DSK, este cel care i-a pus în legătură.