Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat ieri că propune pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe consiliera sa, procuror Monica Şerbănescu, înlocuindu-l în acest fel pe Daniel Morar, al cărui mandat în fruntea instituţiei a expirat ieri. Monica Şerbănescu este fosta consilieră a lui Ilie Botoş, fost procuror general al României. Este un procuror de instanţă supremă, însă nu a făcut anchete pînă acum, fiind un procuror de şedinţă de judecată. Potrivit declaraţiei sale de avere, Monica Şerbănescu deţine două terenuri în Măneciu şi un apartament în Bucureşti şi realizează un venit de 141.311 lei ca magistrat de parchet de instanţă supremă. Mai are un venit de 15.205 lei de la Institutul Naţional al Magistraturii, unde este formator. Ea deţine şi un brevet de paraşutism sportiv, de gradul doi, eliberat de Departamentul Aviaţiei Civile. Potrivit procedurii, Şerbănescu urmează a fi audiată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în faţa căreia trebuie să-şi prezinte un plan de management. Predoiu a arătat că s-a consultat de “principiu” cu procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, şi cu preşedintele Traian Băsescu, în ceea ce priveşte propunerea unui nou şef al DNA, precizînd însă că a luat hotărîrea în baza propriilor evaluări. Demnitarul a precizat că va propune premierului înfiinţarea unui post de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei (MJ) în cadrul Misiunii României la Bruxelles, pe probleme speciale de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, care să-i revină lui Daniel Morar. Potrivit lui Predoiu, o alternativă pentru Morar ar fi şi numirea sa ca adjunct al procurorului şef al DNA. Întrebat dacă funcţiile oferite lui Morar sînt posturi “de consolare”, ministrul a răspuns că schimbările din DNA ţin de buna funcţionare a acesteia şi de stabilitatea parteneriatului cu CE. Obiectivul prinicipal al MJ este de a obţine un raport bun în decembrie, astfel încît să fie ridicată monitorizarea justiţiei în 2009. Ministrul s-a arătat nemulţumit de modul în care este numit procurorul şef al DNA, menţionînd că această modalitate trebuie schimbată, nefiind conformă cu practicile europene. Potrivit legii, ministrul Justiţiei îl propune pe şeful DNA, CSM dă aviz consultativ, iar decizia de numire îi aparţine preşedintelui. Rămîne de văzut care va fi reacţia lui Băsescu, mai ales că are deja experienţa de a refuza anumite propuneri.
Pentru că mandatul i-a expirat, Daniel Morar, care a refuzat propunerile ce-l privesc, făcute de ministrul Justiţiei, a fost delegat, ieri, la conducerea DNA, pentru 90 de zile, de către de procurorul general al României, Codruţa Kovesi. (Delegările pentru funcţiile de procuror şef sînt făcute pentru cel mult de 90 de zile, putînd fi prelungite pînă la maximum 180 de zile, potrivit legii.)
“Dacă UE îl iubeşte atît de mult pe Morar, să-l ia acolo!”
Vicepreşedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcaş, salută decizia ministrului Justiţiei de a nu reînnoi mandatul lui Morar. El consideră însă că numirea în postul de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles a unui om care şi-a dovedit deplina incapacitate în domeniul justiţiei pe perioada mandatului la conducerea DNA este de natură să sfideze pe toată lumea. Preşedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, consideră că ministrul a decis să nu reînnoiască mandatul lui Morar pentru că, altfel, rezultatele în acest domeniu ar fi fost pe viitor aceleaşi ca în ultimii doi ani. La rîndul său, vicepreşedintele PC Sergiu Andon a declarat că decizia de înlocuire a lui Morar şi propunerea pentru această funcţie a Monicăi Şerbănescu este o măsură “foarte chibzuită” şi motivată “elegant şi bine” de către Predoiu. Andon, care este şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a apreciat că dacă UE îl “iubeşte atît de mult” pe fostul procuror-şef al DNA “să-l ia acolo, aşa cum a luat-o pe Monica Macovei. Vicepreşedintele social-democrat Victor Ponta a apreciat că, prin decizia de a nu-i prelungi mandatul lui Morar, ministrul Predoiu a făcut singurul lucru “normal” şi “de bun simţ”, precizînd că PSD este mulţumit de luarea deciziei înaintea consultărilor de la Cotroceni. El a arătat că Monica Şerbănescu, propusă pentru şefia DNA, este o persoană puţin cunoscută şi, în consecinţă, puţin controversată, de la care aşteaptă ca, în perioada următoare, să se prezinte în faţa CSM cu un plan de management, astfel încît DNA să devină “eficient şi independent”. Singurul partid care a contestat decizia lui Predoiu de înlocuire a lui Morar este PD-L, ai cărui reprezentanţi susţin că se poate vorbi despre o execuţie politică.