A doua jumătate a anului universitar 2011-2012 aduce schimbări majore la nivelul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Potrivit noii Legi a Educaţiei, în instituţiile de învăţământ din întreaga ţară se desfăşoară, în această perioadă, alegerile pentru funcţia de rector, precum şi pentru membrii senatelor universitare. La nivelul Universităţii „Ovidius”, „bătălia” pentru funcţia de rector se va da între reprezentanţi de vază ai mediului academic constănţean, fiecare dintre cei patru candidaţi venind cu obiective concrete pentru creşterea prestigiului instituţiei de învăţământ superior.
PRIMĂ DE EXCELENŢĂ Primul care şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Central (BEC) pentru mandatul de rector din perioada 2012-2016 este decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice (FSE), prof. univ. dr. Tiberius Epure. „Programul managerial pe care îl propun vizează, printre altele, promovarea excelenţei în activităţile instituţionale şi întărirea corpului profesoral şi prin menţinerea în activitate a cadrelor didactice pensionate. De asemenea, mi-am propus creşterea veniturilor pentru membrii comunităţii ovidiene şi acordarea anuală a unor premii de excelenţă pentru cadrele didactice”, a declarat decanul FSE. Prof. univ. dr. Epure şi-a început cariera didactică în 1995, ca preparator universitar în cadrul FSE, Catedra de Administrare a Afacerilor. În perioada 2008-2009 a ocupat funcţia de prodecan al FSE. Tot începând din 2008 este conducător de doctorat. Din 2009 şi până în prezent ocupă funcţia de decan al FSE. De-a lungul activităţii didactice a scris 18 cărţi de specialitate şi opt îndrumare, publicate de edituri recunoscute de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) în România, precum şi la edituri din străinătate. De asemenea, a derulat 32 de proiecte şi contracte de cercetare internaţionale şi naţionale ca director şi/sau membru în colectivul de cercetare. Cea mai mare realizare a mandatului de decan o constituie, însă, includerea domeniului Administrarea Afacerilor în categorie A, ca urmare a clasificării realizate de Ministerul Educaţiei.
„REINVENTAREA „OVIDIUS”” A doua candidatură depusă la BEC a fost cea a prof. univ. dr. Eden Mamut, din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, candidatură care se fundamentează într-un plan managerial complex - viziunea „Ovidius 2015” - şi care stabileşte ca misiune pentru perioada următoare reinventarea Universităţii „Ovidius” ca o universitate în serviciul constănţenilor. „Programul managerial se bazează pe o analiză de fond a contextului social, politic, cultural şi economic în care ne aflăm şi a impactului acestuia asupra activităţii universitare şi propune măsuri concrete de consolidare a poziţiei universităţii pe plan naţional şi internaţional”, a spus prof. univ. dr. Eden Mamut. În plan managerial, cadrul universitar a participat la numeroase stagii de instruire, dintre care de menţionat sunt cele organizate de Banca Mondială, de Universitatea din Amsterdam (Olanda), de Universitatea de Stat din Virginia (SUA) şi de Universitatea Statului Washington din Pullman (SUA). În 2000 a fost angajat în calitate de director pentru învăţământ superior în Ministerul Educaţiei şi a participat la lansarea strategiei naţionale de implementare a sistemelor de asigurare a calităţii în universităţile din România. Pentru activitatea desfăşurată, în 2000 i s-a conferit Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler. În 1998, împreună cu prof. Adrian Bejan de la Universitatea Duke, a înfiinţat Centrul pentru Ştiinţe Inginereşti Avansate, care în zece ani şi-a clădit o identitate apreciată în lumea întreagă, devenind, în 2011, Institutul pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie.
„E MOMENTUL SCHIMBĂRII!” Al treilea candidat la funcţia de rector al Universităţii „Ovidius”, în ordinea depunerii candidaturilor la BEC, este decanul Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului (FFCTP), prof. univ. dr. Mihai Gîrţu. Candidatura lui a fost lansată sub sloganul „E momentul schimbării! E timpul competenţei şi onestităţii!”, principalul obiectiv al programului managerial constituindu-l clasarea universităţii constănţene între primele 2.700 de instituţii de cercetare din lume şi între primele 12 universităţi din ţară. „Viziunea pe care o propun este aceea a unei universităţi europene a Mării Negre. Ideea mi-a venit studiind planurile manageriale ale altor universităţi, în special atrăgându-mi atenţia Universitatea Kent, care se declară Universitatea Europeană a Marii Britanii, pentru că are un campus la Bruxelles şi unul la Paris. Părerea mea este că „Ovidius” poate deveni acel focar şi acel punct de lansare pentru mulţi studenţi şi cercetători din zona Mării Negre către Europa de Est. Noi suntem o punte şi trebuie să folosim acest statut în viitor”, este de părere decanul FFCTP. El a absolvit, în 1990, Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti, iar în 1996 şi-a obţinut masteratul la Departamentul de fizică al Universităţii Ohio (SUA). Doi ani mai târziu, în cadrul aceleiaşi universităţi americane, prof. univ. dr. Mihai Gîrţu şi-a obţinut şi doctoratul.
REDIMENSIONAREA PROGRAMELOR ACADEMICE Ultima candidatură depusă a fost cea a prorectorului pe probleme de învăţământ al Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc. „Dintotdeauna am crezut în calitatea învăţământului românesc şi mi-am orientat întreaga activitate managerială şi educaţională în scopul acestei idei. Nu pot veni în faţa colegilor şi a studenţilor şi să promit marea cu sarea, din moment ce există riscul ca eşafodul promisiunilor să se prăbuşească în faţa Senatului Universităţii, organismul care ia deciziile în cadrul universităţii. Pot, însă, să prezint obiectivele pe care le voi urmări în mandatul de rector”, a declarat prof. univ. dr. Cojoc. Printre obiective se numără şi redimensionarea programelor academice în aşa fel încât să corespundă cu cerinţele societăţii şi cu puterea de absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii. Prof. univ. dr. Cojoc a adăugat că ar fi de preferat ca pentru fiecare candidat să vorbească opera şi faptele şi nu manifestările organizate în ultima perioadă pentru a deveni vizibil în cadrul universităţii şi a obţine mai multe voturi în cadrul alegerilor pentru funcţia de rector.