Începe Colocviul Naţional de Lirică Japoneză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Începe Colocviul Naţional de Lirică Japoneză

Cultură 01 Septembrie 2009 / 00:00 640 accesări

Cea de-a XVI-a ediţie a Colocviului Naţional de Lirică Japoneză debutează vineri, de la ora 15.00, la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“. Lucrările colocviului, care are loc în perioada 4-6 septembrie, se vor desfăşura în sala Amfiteatru a colegiului constănţean. Din programul manifestării fac parte lansări şi prezentări de carte, expoziţii haiga/haishin, recital de haiku, renku, rengay, tanka, tanrenga, haibun, ateliere de creaţie, spectacol muzical-literar, precum şi dezbaterea privind proiectul educaţional cu impact cultural artistic „Interculturalitate româno-japoneză“, eveniment ce are loc cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia, din cadrul programului cultural Japan Danube Friendship Year 2009.

Vineri, după salutul de bun venit, va fi prezentată de către Ştefan Rus „Integrala Bashô“, coordonată de Vasile Moldovan din Bucureşti. Manifestarea va continua cu un portret de poet dedicat lui Florin Grigoriu, realizat de Radu Patrichi şi cu prezentarea revistei „Albatros”, nr. 10/11-2009. Din cadrul acţiunilor din prima zi a colocviului face parte şi vernisajul unei expoziţii de haiga, semnată de Anişoara Iordache din Constanţa. După o pauză, manifestările vor continua, de la ora 16.45, cu lansarea lucrării „Umbra muntelui miroase a răşină”, de Dan Doman din Bucureşti, prezentată de Radu Dumitru din Bacău. Evaluarea proiectului „Interculturalitate româno-japoneză” va fi susţinută de Anastasia Dumitru din Constanţa. Seara se va încheia cu discuţii libere despre ediţii speciale de compact discuri, realizări ale site-ului Romanian kukai şi un recital în lectura autorilor.

Lansări de carte şi comunicări ştiinţifice, incluse în programul manifestării

Sîmbătă, lucrările colocviului debutează, de la ora 10.00, cu deschiderea oficială a manifestării. Printre invitaţi se află directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, Petrică Munteanu, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Petrică Miu, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Ovidiu Dunăreanu, precum şi directorul Colegiului „Constantin Brătescu”, profesoara Anamaria Ciobotaru. Acestora li se alătură consilierul superior Actuan Murat, în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, care va oferi un scurt istoric al relaţiilor dintre România şi Japonia, ing. cdt. Andrian Mihei din partea Asociaţiei Armatorilor din România care va prezenta lucrarea „Cooperarea româno-japoneză în construcţia de nave“. Preşedinta Societăţii de Haiku din Constanţa, Laura Văceanu, vicepreşedintele Radu Patrichi şi secretarul societăţii, Alexandra Flora Munteanu, vor vorbi despre rezultatele proiectului „Interculturalitate România - Japonia”. Acţiunile continuă, de la ora 10.50, cu un spectacol de deschidere şi cu „Haiku şi micro-poem”, de Şerban Codrin din Slobozia, dar şi cu prezentarea celor mai recente cărţi ale Corneliei Atanasiu, „Alb şi negru“ şi „Praguri“. Despre „Puterile imaginii în cultura japoneză” va vorbi, de la ora 12.00, Victoria Fătu Nalaţiu din Bistriţa-Năsăud, iar despre revistele de haiku, modelatori în interferenţe culturale româno-nipone, vor vorbi Radu Dumitru din Bacău, pentru ca Florin Grigoriu să „răsfoiască” „File din istoria haiku-ului românesc“. Un interesant studiu comparativ, cu tema „Toamna în poezia niponă”, va fi prezentat de Adina Enăchescu din Rîmnicu-Vîlcea. Programul comunicărilor ştiinţifice va continua cu discuţii referitoare la haiku (văzut ca punte între culturi) şi la haibun.

Ultima zi a Colocviului Naţional de Haiku se va încheia cu promovarea celui de-al doilea număr al revistei „Răsfrîngeri“, prezentat de Alexandru Pătrulescu din Drajna de Sus, iar participanţii la manifestare vor trage concluziile acestei ediţii. Manifestarea este organizată de Societatea de Haiku Constanţa, al cărei preşedinte este Laura Văceanu, Revista „Albatros“, Colegiul Naţional „Constantin Brătescu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.



12