Începe cruciada fiscală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Începe cruciada fiscală!

Eveniment 24 Februarie 2015 / 00:00 4306 accesări

ANGAJĂRI ÎN MASĂ LA FISC Proiectul noului Cod Fiscal prevede o mare relaxare fiscală care va duce, în primă fază, la o diminuare a încasărilor bugetare. Pentru a combate acest efect, Guvernul se bazează pe avansul economic generat de taxele mai mici, dar și pe o înăsprire a activității ANAF. Tocmai de aceea, o primă decizie a autorităților este să angajeze în masă inspectori fiscali. „În 2015, vom angaja suplimentar între 500 și 1.000 de persoane la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Totodată, începând cu 1 iulie, avem o propunere de reașezare a portofoliului de administrare a contribuabililor mijlocii la nivelor direcțiilor regionale ale Fiscului. Astfel, Antifrauda se va putea concentra pe destructurarea firmelor-fantomă. Alte măsuri în plan sunt obligativitatea firmelor de a avea case de marcat cu jurnal electronic (ANAF trebuie să fie gata să preia datele din ele până la jumătatea lui 2016) și limitarea plăților cash“, spune ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov. Cu alte cuvinte, statul reduce taxele și se va asigura că ele vor fi plătite.

EFECTE NEGATIVE Planul autorităților este susținut și de analiștii financiari, care sunt de acord că reducerea TVA (de la 24 la 20%, propunere pentru 1 ianuarie 2016 - n.r.) trebuie însoțită de intensificarea acțiunilor de combatere a evaziunii și creștere a colectării. Ei iau în calcul și varianta unor noi tăieri de investiții, pentru recuperarea deficitului. „Deşi binevenită, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificărilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde lei, pe care Guvernul susţine că îl poate recupera treptat. După majorarea cotei standard de TVA, de la 19 la 24%, în 2010, evaziunea fiscală a atins cote maxime. Dacă se aşteaptă, prin opoziţie, că o reducere a cotei va conduce automat şi la diminuarea fraudei fiscale... nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul să aibă soluţii (nedeclarate) şi ne putem aştepta din nou la reduceri ale investiţiilor sau cheltuielilor bugetare“, spune reprezentantul Ernst & Young România, Ioana Iorgulescu.

MĂSURI ÎNDELUNG AȘTEPTATE La final, reamintim principalele propuneri din Codul Fiscal - reducerea TVA de la 24 la 20% în 2016, respectiv 18% în 2018, TVA de 9% pentru carne, pește, legume și fructe, eliminarea mai multor taxe (impozit pe dividende, taxă pe stâlp), accize reduse la carburanți, impozitare diferită pentru microîntreprinderi (cele fără angajați vor achita 3% din venituri și 1.530 lei/trimestru) și reducerea CAS (de la 10,5 la 7,5% pentru angajați, respectiv de la 15,8 la 13,5% pentru angajatori, cu aplicare din ianuarie 2017).



12