Nu doar prin cânt, dans port popular și grai se poate defini un popor, ci și prin savuroasele bucate tradiționale. De aceea, an de an, Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) organizează Festivalul de Artă Culinară Turcească, în localități dobrogene. Cea de-a a X-a ediţie a evenimentului se va organiza duminică, de la ora 12.00, la Cernavodă, la restaurauntul „Hollywood”, situat în spatele Primăriei.
Festivalul este organizat de Comisia de femei din cadrul UDTR, sub forma unei competiții în care vedetă principală este arta culinară turcească. Vor intra în competiţie preparate culinare pregătite la filialele UDTR din: Constanţa, Mangalia, Medgidia, Tulcea, Bucureşti, Galaţi, Cernavodă, Hârşova, Cumpăna, Amzacea, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Măcin, Babadag şi Fântâna Mare.
TREI SECȚIUNI Concursul este structurat pe trei secţiuni: mâncare tradiţională, patiserie şi dulciuri. În cadrul festivalului va avea loc un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti, susţinut de ansamblurile UDTR din Hârşova şi Cumpăna.
BUCĂTĂRIA TRADIŢIONALĂ, RIDICATĂ LA RANG DE ARTĂ „În acest an, am ales ca loc de desfăşurare a acestui festival Cernavodă, un oraş în care trăieşte o comunitate compactă de turci şi unde se păstrează reţete culinare vechi de sute de ani. Turcoaicele din Dobrogea deţin reţete culinare vechi, transmise din generaţie în generaţie, şi ridică bucătăria tradiţională la rang de artă. Bucătăria turcească face parte din identitatea noastră etnică şi dă un farmec aparte mozaicului interetnic dobrogean”, a spus preşedintele Comisiei de femei şi coordonatorul proiectului, Amet Melec.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, chestorul principal de poliţie Nezir Gelaledin - MAI, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, ai Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, precum şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalișkan.
Citește și:
Competiție cu savori orientale, la Cumpăna