Începe Festivalul Internațional de Film Studențesc „CineMAiubit”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Începe Festivalul Internațional de Film Studențesc „CineMAiubit”

Cultură 06 Decembrie 2016 / 08:55 948 accesări

A XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc „CineMAiubit” debutează miercuri, la Cinema Elvire Popesco din București.

„CineMAiubit” este cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România și locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut lansarea la public mulţi dintre cineaştii români, astăzi unanim recunoscuți.

Deschiderea va avea loc miercuri, 7 decembrie, ora 19.00 la Cinema Elvire Popesco, iar în următoarele patru zile publicul va putea viziona scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Germania, Belgia, China, Italia, Spania.

Miza competiției este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care: Premiul pentru regie „Cristian Nemescu”, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul pentru imagine, Premiul pentru montaj, Premiul pentru sunet „Andrei (Otto) Toncu” sau Premiul criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.

Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt: ficțiune, documentar și animație/experimental, iar spectatorii vor vedea pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice, din zone culturale diferite.

„CineMaiubit” continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurt-metraj, pentru fotografie şi afiş de film.

Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate. Componența Juriului Mare al festivalului este: Gyorgy Baron – critic și istoric de film din Ungaria, Dragan Milinkovic – regizor, producător, dramaturg din Serbia, Wang Yao – critic de film în China și autorul singurei cărți dedicate filmului românesc din Asia, Rodica Lazăr – actriță a Teatrului Bulandra, Bogdan Mustață – regizor laureat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj, Cătălin Cristuțiu – monteur de film și Marius Panduru – cel mai titrat director de fotografie român din ultimii ani.

Juriul secțiunii documentar îi reunește pe: Janka Barkcoczi – critic de film din Ungaria, Isabela Țenț – dublă laureată a competiției de documentar a festivalului și câștigătoare a Premiului Gopo și pe Florin Iepan –regizor de film documentar.

Juriul secțiunii animație-experimental este compus din regizorii de animație Constantina Mihăilă și Octavian Frecea și criticul de cinema Laurențiu Brătan.

În timpul Festivalului va avea loc și a cincea ediție a workshopului intensiv de scenaristică de scurmetraj „MiniMidpoint”, unde echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea lui Csaba Bollok.

De asemenea, în cadrul „CINETic” (centrul de cercetare al UNATC) se vor desfășura două workshopuri, primul dedicat filmului de animație și efectelor vizuale, iar cel de-al doilea efectelor speciale de machiaj.

Festivalul are și o proiecție specială a unui program în care UNATC participă pentru al doilea an consecutiv: „Looking China”. Filme documentare realizate de studenți din întreaga lume în China vor fi proiectate sâmbătă, 10 decembrie ora 13.00 la Cinema Elvire Popesco.

Intrarea la toate proiecțiile festivalului este liberă pentru elevi și studenți.



12