Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Dan Spătaru” de la Medgidia va începe în această seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu“. La această ediţie, postul de televiziune Romantica va transmite în direct recitalurile artiştilor, dar şi Gala Laureaţilor.
Festivalul „Dan Spătaru” s-a născut din dorinţa de a păstra vie memoria îndrăgitului şi regretatului artist născut pe plaiurile dobrogene. Evenimentul care se desfăşoară între 2 şi 4 octombrie este organizat de Consiliul Local Medgidia, Primăria Municipiului Medgidia, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor - Filiala Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu“ Medgidia. Organizatorii manifestării au ales această perioadă deoarece Dan Spătaru s-a născut chiar astăzi.
La această ediţie, pe scena Casei de Cultură din Medgidia vor urca 20 de concurenţi din întreaga ţară, cu vîrste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Concurenţii vor cînta live, orchestraţia fiind asigurată de „Big Bandul Radio”, sub bagheta maestrului dirijor Ionel Tudor. Juriul care va decide cîştigătorii este format din personalităţi din lumea culturală şi reprezentanţi locali. Preşedintele juriului va fi Titus Andrei, coordonatorul redacţiei de muzică uşoară Radio România, iar membrii sînt: Sidonia Spătaru – balerină, Voicu Enăchescu – dirijorul corului de cameră „Preludiu”, Aurel Manolache – compozitor, Aurel Storin – scriitor, Dan Dimitriu – compozitor şi dirijor, Andreea Andrei – textier, Cornelia Dumitrescu – directorul Casei de Muzică ,,Electrecord’’, Aurelian Arsene – consilier local în cadrul Consiliului Local Medgidia.
În fiecare seară, după concurs, publicul va avea ocazia să vadă artişti de renume ai muzicii uşoare româneşti, în recital. Luminiţa Anghel şi Costel Lăzăroiu vor susţine un recital pe data de 2 octombrie, iar în cea de-a doua seară a concursului, pe scenă vor urca Doina Spătaru şi Fuego. În seara Galei Laureaţilor vor susţine recitaluri Mihai Constantinescu, Jean Constantin şi Gabriel Dorobanţu.
Dan Spătaru s-a născut în luna octombrie a anului 1939, într-o familie de învăţători, Gherghina şi Aurel Spătaru. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin şi la Medgidia, alături de sora mai mare, Puica (Maria Nicola) şi de bunici, agricultori. Caii erau pasiunea lui încă din copilărie, iar mai tîrziu, a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre poveştile bunicilor şi cîntecele interpretate de părinţi. Cînd avea 12 ani, însă, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia, la o mătuşă, pentru a îndeplini dorinţa mamei: „copiii mei să înveţe carte”. Aici, Dan a făcut liceul şi a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaş. A jucat la „Progresul”, apoi la „Ştiinţa Bucureşti”. Pe vremea cînd era student în anul al III-lea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, a trebuit să renunţe la fotbal, avînd hernie de disc, după care s-a dedicat şcolii şi muzicii. Dan Spătaru era încă student cînd a început să cînte, la „Casa Studenţilor”, în anul 1962. A început cu muzică italiană, dragostea pentru muzică moştenind-o din familie, tatăl său cîntînd la vioară. Primul mare succes al renumitului artist a fost cel cu piesa „Măicuţa mea”, de Temistocle Popa. În anul 1972 a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Sida, la „Teatrul Fantasio” din Constanţa, cu care s-a căsătorit în 1974 şi au avut un copil, Dana. Potrivit soţiei sale, Dan Spătaru a fost un „familist convins” şi „un model de tătic”.
Dan Spătaru, personalitate a vieţii muzicale româneşti, a rezistat timpului şi a reuşit să îşi lase amprenta timbrului vocal în amintirea fiecăruia dintre noi. Printre slagărele care nu vor muri niciodată se numără „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Nicio lacrimă”, „Nu m-am gîndit la despărţire”, „Îţi pare rău”, „Drumurile noastre”.