După Paşti începe nebunia ajutoarelor nerambursabile de la stat pentru IMM-uri, ajutoare ce se vor derula, în acest an, prin cel puţin 10 bănci. Astfel, micii întreprinzători se vor îmbulzi din nou pentru a prinde un loc în faţă la aceste fonduri, în timp ce băncile se vor lupta pentru cît mai mulţi clienţi. Agenţia Naţională pentru IMM şi Cooperaţie (ANIMMC) a semnat, cu 10 bănci, un protocol de parteneriat în vederea acordării unor finanţări nerambursabile de la stat (ajutor financiar nerambursabil-AFN) pentru dezvoltarea IMM-urilor, a microîntreprinderilor, precum şi firmelor nou-înfiinţate. Astfel, IMM-urile din industria textilă, lemnului, chimică, mase plastice, maşini şi echipamente, aparate electrice şi alte activităţi de producţie, pot obţine finanţări nerambursabile destinate achiziţionării de active corporale şi necorporale, cum sînt clădiri industriale, maşini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de mărfuri.
Fiecare IMM va putea obţine un ajutor financiar nerambursabil (AFN) de maximum 50.000 de euro (echivalentul în lei), în timp ce pentru microîntreprinderi şi pentru firmele nou-înfiinţate, ajutorul poate fi de cel mult 10.000 de euro. Ajutorul nerambursabil trebuie să reprezinte cel mult 60% din valoarea totală a investiţiei, 25% din valoarea eligibilă a proiectului se va acorda de către bănci sub forma unui credit, iar 15% constă în aportul în numerar al beneficiarului. Acest aport va fi depus în prealabil în contul deschis la banca creditoare. În ceea ce priveşte dobînzile aplicate de bănci pentru creditele acordate IMM-urilor ce au obţinut o garanţie de la FNGCIMM, valoarea acestora variază între 13,5% şi 18,5%.
Procedura de obţinere a fondurilor
Procedura de obţinere a fondurilor a demarat cu publicarea programului în Monitorul Oficial, iar după 10 zile calendaristice, întreprinzătorii îşi pot depune dosarele la ANIMMC. Dacă dosarul a fost aprobat, întreprinzătorul se va deplasa la o bancă pentru obţinerea unui credit reprezentînd 25% din proiectul de investiţii. Dacă obţine şi acest credit, întreprinzatorul se întoarce la ANIMMC pentru a finaliza procedura şi a obţine finanţarea nerambursabilă. Depunerea dosarelor se poate face atît la sediul central al ANIMMC din Bucureşti, cît şi la Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie Constanţa. În aceste condiţii, IMM-urile nu trebuie să se teamă de faptul că dosarele lor vor ajunge cu întîrziere şi vor fi întregistrate tot cu întîrziere.
De altfel, problema înregistrării dosarelor este importantă, întrucît în anii anteriori am fost martorii unor cozi, îmbulzeli şi scandaluri la sediul Agenţiei, reprezentanţii IMM-urilor întocmind liste peste liste pentru a fi printre primii care să-şi depună dosarele. Motivul? Pentru că, potrivit procedurilor, fondurile se alocă după principiul “primul venit, primul servit”, astfel că există posibilitatea ca cei care depun mai tîrziu dosarele să nu mai apuce bani nerambursabili, chiar dacă li se aprobă dosarul. Din 10 aprilie 2007, IMM-urile pot să-şi depună dosarele pentru obţinerea de fonduri nerambursabile în cadrul celor opt programe publicate în Monitorul Oficial şi derulate de ANIMMC, dintr-un total de 13 programe. Suma totală alocată celor 13 programe este de 75 de milioane de lei