După mai multe termene în care spera că va scăpa de judecata în dosarul „Nazarcea”, speranțele Arhiepiscopului Tomisului s-au năruit. Deși se aștepta ca la termenul de săptămâna trecută instanța să retrimită dosarul la Direcția Națională Anticorupție pe motiv că rechizitoriul nu a fost legal întocmit, magistrații Curții de Apel Constanța au decis ca dosarul „Nazarcea” să își urmeze cursul către instanța de fond. Judecătorii Curții de Apel Constanța au respins, miercuri, ca nefondate, cererile şi excepțiile invocate de avocații Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul „Nazarcea”, în care a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța pentru obținere fără drept de fonduri europene, și au dispus începerea judecății. Magistrații Curții de Apel Constanța au respins cererile şi excepțiile invocate de inculpații din dosarul Nazarcea ca nefondate, constatând legalitatea sesizării instanței prin rechizitoriul DNA, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, și a dispus începerea judecății în cauză. Instanța a menținut măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanța din 12 octombrie 2016 a Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța și a dispus trimiterea dosarului la completul de judecată pentru a stabili primul termen de judecată. Decizia de miercuri a Curții de Apel Constanța nu este definitivă, având drept de contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție în trei zile de la comunicarea minutei.
IPS TEODOSIE CONTESTĂ DECIZIA CURȚII DE APEL CONSTANȚA
Arhiepiscopia Tomisului a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că IPS Teodosie va contesta decizia Curții de Apel Constanța. ”Decizia va fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Arhiepiscopia Tomisului așteaptă de la magistrați o soluție corectă. Reamintim poziția exprimată încă de la începutul procesului, aceea că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a săvârșit nicio infracțiune. În cursul procesului vom dovedi aceasta. Ne exprimăm din nou încrederea că la finalul procesului se va pronunța o soluție de achitare față de acuzele aduse”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.
DE CE ESTE ACUZAT IPS TEODOSIE ÎN DOSARUL NAZARCEA
Amintim că, potrivit procurorilor DNA Constanța, IPS Teodosie împreună cu alte persoane ar fi înaintat Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) declarații false, în scopul obținerii de fonduri europene. "Inculpații au susținut în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin” / „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi", se arată într-un comunicat de presă dat publicității de DNA. Și asta nu e tot. Potrivit procurorilor anticorupție, declarațiile depuse în perioada cu pricina ar conține un alt element fals - și anume acela că normele privind bunele condiții agricole și de mediu, "dar și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor au fost respectate pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară", mai precizează procurorii DNA. Anchetatorii spun că faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică, totalizând 1.356.973 lei. APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătorii constând în poprirea conturilor deținute de IPS Teodosie și de Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal „Sf. Apostol Andrei”. "Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei", au adăugat procurorii DNA.