Începe judecata pe fond în dosarul „Colectiv“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Începe judecata pe fond în dosarul „Colectiv“

Justiție 07 Februarie 2017 / 08:55 1846 accesări

Judecătoria Sectorului 4 începe, marţi, judecata pe fond în dosarul Colectiv, caz în care patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, pe 29 decembrie, contestaţiile inculpaţilor din dosarul Colectiv faţă de decizia din luna octombrie a Judecătoriei Sectorului 4, care a stabilit că instanţa a fost sesizată în mod legal, dispunând să se înceapă judecata. Astfel, la mai bine de un an de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 64 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte peste o sută au fost rănite, în dosarul Colectiv urmează să fie audiaţi în faţa judecătorilor atât inculpaţii, cât şi cele 185 de părţi civile constituite în acest caz. Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

PROCURORII CER UNIFICAREA DOSARELOR „COLECTIV“, PENTRU CA VICTIMELE SĂ POATĂ FI DESPĂGUBITE

Un procuror de la Parchetul General a cerut marți la Judecătoria Sectorului 4 ca dosarul în care sunt judecați patronii clubului Colectiv să fie trimis la Tribunalul București în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone. La primul termen al procesului Colectiv, în care sunt judecați cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, procurorul de ședință a solicitat ca acest dosar să fie reunit cu cel al lui Piedone, dar și cu cel în care sunt judecați la Tribunalul Militar pompierii Antonina Radu și George Matei. Procurorul a spus că, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 4, nu există nicio instituție parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaților nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului. Reprezentantul Parchetului a mai arătat că, în dosarul lui Piedone, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4, iar cel în cel al pompierilor - Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

"Parchetul General a instituit sechestru pe bunurile inculpaților, persoane fizice și juridice, însă valoarea acestor sechestre sunt insignifiante și nu vor acoperi pagubele. Este dosarul cu cel mai mare număr de victime din ultimul secol. Judecătoria este în imposibilitatea de a da o hotărâre pe latură civilă. Între acest dosar și cel de la Tribunalul București este clar o legătură. Inculpații din ambele dosare au participat la dezastrul de la Colectiv. Hotărârea Judecătoriei pe latură civilă va fi doar una simbolică", a declarat procurorul.

Avocații victimelor și ai inculpaților au fost de acord cu cererea procurorului, însă unii dintre ei au atras atenția că cele două dosare se află în stadii diferite de judecare, cel de la Tribunalul Bucureștii fiind încă în cameră preliminară.

Judecătorul a amânat discutarea cererii Parchetului pentru termenul următor al procesului din 21 martie, însă va trimite Tribunalului București o adresă pentru a se comunica în ce stadiu se află dosarul lui Piedone.



12