Conducerea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Constanţa a prezentat, ieri, detaliile programului naţional multianual 2002-2009 pentru susţinerea IMM-urilor, inclusiv a firmelor nou înfiinţate, pentru investiţiile realizate în modernizare şi retehnologizare. Potrivit directorului executiv al OTIMMC, Dumitru Nancu, acest program este cel mai accesat de către agenţii economici. Bugetul pentru acest an este de 40 de milioane de lei, numărul potenţial al beneficiarilor fiind de aprox. 250. Faţă de anii anteriori, procedura de accesare a fondurilor a fost modificată, în sensul că nu se mai aplică principiul “primul venit-primul servit”, ci se doreşte o competiţie de programe, prin înregistrarea online. În urma înregistrării şi introducerii unor date despre agentul economic şi activitatea desfăşurată, precum şi proiectul ce urmează a fi derulat, aplicaţia va genera un punctaj, iar pentru ca IMM-ul să fie eligibil, va trebui să obţină cel puţin 12 puncte (maximul fiind de 25).
În cazul obţinerii unui punctaj egal, departajarea se va face în baza indicatorilor de performanţă economico-financiari ai firmelor concurente. Nancu a precizat că una dintre principalele condiţii de eligibilitate este ca firma să desfăşoare o activitate de producţie. "De asemenea, sînt sprijinite firmele nou înfiinţate, care primesc cinci puncte", a subliniat Nancu. Potrivit legislaţiei, o firmă nou înfiinţată este cea care a desfăşurat activitate minimum trei luni. Printre celelalte condiţii de eligibilitate se numără obţinerea a minimum 50% din venituri din exploatarea activităţii de producţie eligibilă (pentru care primesc încă cinci puncte), să sprijine achiziţia de echipamente, utilaje (5 puncte), cifra de afaceri, profitul. “Anul acesta, s-a dorit sprijinirea firmelor nou înfiinţate”, a declarat Nancu.
Alocaţia financiară nerambursabilă maximă care poate fi accesată prin acest program este de 50.000 de euro, însă aceasta nu trebuie să depăşească 60% din suma oferită de minister. Totodată, 25% reprezintă aportul băncii comerciale unde societatea are contul, iar restul de 15% este contribuţia proprie. Nancu a mai precizat că programul devine operaţional pe 14 august 2007, iar perioada de înregistrare este de cinci zile. Astfel, începînd cu data de 20 august 2007, OTIMMC va publica, pe site, lista punctajelor, în ordine descrescătoare. După publicare, întreprinzătorul va fi invitat la sediul oficiului sau ministerului pentru a depune şi restul documentaţiei.