Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „PER-ART” se pregăteşte să îşi deschidă porţile, la malul mării, peste doar o zi. Ampla manifestare cultural-artistică, „PER-ART” International Art Festival, are ca temă „Spaţiul poetic al Mării Negre (Black Sea Space Poetry)” şi se desfăşoară până pe 11 septembrie. Organizatorii festivalului sunt: Universitatea „Ovidius” Constanţa - Facultatea de Arte, Catedra de Arte Plastice şi Decorative, Secretariatul Naţional Român-Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, România, Fundaţia „MUSAE”, Constanţa. Acestora li se adaugă şi colaboratorii: Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „TIAD”, Art Boutique Gallery, Fundaţia Arta, Telegraf, Neptun TV, Touchmedia Advertising. Managerul de proiect şi preşedintele festivalului este şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, întregul demers fiind sprijinit de rectorul universităţii tomitane, prof. univ dr. Victor Ciupină.
Pe toată durata festivalului vor avea loc o suită de evenimente cultural-artistice găzduite de Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, de Catedra de Arte Plastice şi Decorative, Colegiul de Arte „Regina Maria” şi „Art Boutique Gallery” - Tomis Mall.
„PER-ART” International Art Festival este structurat pe două secţiuni - Creaţie Arte Vizuale şi Interpretare Muzicală - având, printre obiective, sprijinirea studenţilor în formarea lor ca viitori artişti, promovarea artei tinere din ţările apropiate bazinului Mării Negre, dezvoltarea relaţiilor interculturale, schimburile de experienţă studenţi-cadre didactice prin lucrul în colectiv, fie într-un atelier de pictură, fie într-o orchestră de cameră. Festivalul are ca scop şi constituirea unei Orchestre Multinaţionale de Cameră a Mării Negre şi identificarea spiritului Mării Negre ilustrat în pictura artiştilor născuţi sau formaţi în acest spaţiu.
AGENDA FESTIVALULUI Pe agenda festivalului sunt incluse recitaluri, ateliere de lucru, conferinţe tematice, o amplă expoziţie, întâlniri între studenţi şi cadre didactice ale mai multor universităţi din România, Moldova, Ucraina, Turcia şi Portugalia. Astăzi, în prima zi a evenimentului, are loc primirea participanţilor, iar festivitatea de deschidere este programată mâine, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”.
Din programul festivalului, amintim, în această miercuri, de la ora 11.00, recitalul instrumental de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” va găzdui, joi, de la ora 18.00, un recital instrumental. Pe 4 septembrie, cu începere de la ora 18.00, la Colegiul de Arte, va avea loc un concert al orchestrei de cameră, iar pe 6 septembrie, de la ora 10.00 şi, respectiv, 18.00, sunt programate repetiţii, urmate de recitaluri instrumentale, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”. Pe 8 septembrie sunt programate, de la ora 18.00, la „Art Boutique Gallery din Tomis Mall, expoziţia de arte vizuale „Black Sea Space Poetry” şi un recital instrumental.
Festivalul continuă, pe 9 septembrie, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, cu un recital instrumental. Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 18.00, la Colegiul de Arte se va desfăşura un concert al orchestrei de cameră. În cadrul festivităţii de închidere se vor decerna diplomele de participare.