Pentru a întâmpina sărbătoarea Nașterii Domnului (Crăciunul) cum se cuvine, creștin-ortodocșii din întreaga lume trebuie să își pregătească trupurile și, mai ales, sufletele. De aceea, de marți, 15 noiembrie, se intră în Postul Crăciunului, o perioadă de 40 de zile pe care credincioșii o petrec în rugăciune și smerenie și în care nu au voie să consume produse de origine animală. Postul Crăciunului aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile ținut de Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră. Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV - V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. Postul Crăciunului prevede dezlegare la pește, îndeosebi în zilele de sâmbătă și duminică din această perioadă, precum și în anumite sărbători: 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului), 23 noiembrie (când sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sf. Ier. Amfilohie, episcopul Iconiei, și Grigorie, episcopul Acragandelor), 30 noiembrie (Sf. Andrei), 3 decembrie (Sf. Proroc Sofonie și Sf. Mc. Teodor) și 7 decembrie (Sf. Filofteia). Zilele în care se poate mânca pește sunt marcate, de regulă, în calendar, fie prin mențiunea „Dezlegare la pește”, fie prin simbolul unui pește. În prima zi de post, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostoli Petru și Pavel” are loc o slujbă specială, oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ceremonia religioasă începe marți, 15 noiembrie, la ora 8.00. După slujbă, ierarhul va citi rugăciunile pentru intrarea în post.