Adepții unui meniu pascal tradițional, adică din care să nu lipsească mâncărurile din carne de miel, vor putea să își cumpere și anul acesta materia primă pentru preparate la prețuri avantajoase. Asta pentru că programul „Prețul corect la carnea de miel” continuă și în 2016, în piețele Grivița, Tomis III și Pescăruș. La fel ca în 2015, prețul corect convenit cu crescătorii de animale este de 23 de lei/kg, dar cei pricepuți la negocieri au șansa să cumpere carne la un preț mult mai bun.
„Niciun Paște fără carne de miel”, spune tradiția încă din vremuri străvechi. Totuși, în ultimii ani, românii au ales să înlocuiască, în meniul de Paște, carnea de miel cu un alt tip de carne. Unii spun că regimul alimentar nu le permite să mănânce carne de miel, dar cei mai mulți recunosc faptul că foamea și pofta trec prin buzunar. Totuși, constănțenii cu venituri medii care vor să pună pe masa pascală mâncare de miel vor avea posibilitatea să cumpere carnea la prețuri accesibile. Asta pentru că celebrul program „Prețul corect la carnea de miel”, inițiat în urmă cu nouă ani de fostul primar al Constanței Radu Mazăre, continuă și în 2016.
PREȚUL MAXIM, LA NIVELUL DIN 2015
Potrivit directorului Direcției de Piețe, Târguri și Oboare Constanța (DPTO), Ion Ciobanu, în perioada 21 - 30 aprilie, constănțenii vor avea posibilitatea să cumpere un kilogram de carne de miel de la producătorii care își vor comercializa marfa în halele amenajate în piețele Grivița și Tomis III, la prețul maxim de 23 de lei. Asta în condițiile în care, în majoritatea locurilor în care se comercializează acest aliment, costul mediu pe kilogram este de aproximativ 25 de lei. „Am menținut prețul de anul trecut în urma discuțiilor cu producătorii înscriși în program, care ne-au asigurat că nu vor vinde mai scump de atât. Desigur, cine știe să negocieze are șansa să plătească mult mai puțin”, a spus Ciobanu. El a precizat că, în cele două hale amenajate în piețele Grivița și Tomis III, există în total 40 de spații de vânzare. „Pentru Piața Grivița s-au înscris 36 de producători, iar în Tomis III vor vinde 10 crescători. Chiar dacă în Piața Grivița există mai mulți producători decât locuri, nu va fi înghesuială pentru că unii vor pleca mai devreme, iar locul lor va fi luat de cei care vor veni mai târziu”, a explicat Ciobanu. Cei care vor să cumpere carne de miel de la producătorii autorizați din județ au timp până în 30 aprilie să meargă la halele amenajate, care vor fi deschise de luni până sâmbătă, între 6.30 și 20.00, și duminică, între 6.30 și 13.00.
PUNCT DE SACRIFICARE ÎN PIAȚA PESCĂRUȘ
O altă veste bună pentru cei care vor să mănânce carne de miel de Paște este aceea că punctul de sacrificare de la Piața Pescăruș (fosta piață Filipescu din cartierul Faleză Nord) va fi redeschis tot din 21 aprilie. Deși, inițial, se spunea că nu se va mai permite sacrificarea mieilor în piața respectivă, s-a revenit asupra acestei decizii. Prin urmare, punctul de sacrificare va funcționa până în 30 aprilie, de luni până sâmbătă, între 7.00 și 17.00, iar duminică, între 7.00 și 13.30. Prețul cărnii de miel va fi tot de 23 de lei/kg.
Citește și:
Când și unde revine programul „Prețul corect la carnea de miel“
Cât ne costă să ținem post. Vezi care sunt prețurile de pe tarabe!