Clinica de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SCJU), singura din Constanţa care poate interveni în situaţii medicale complexe, va intra într-un program de reabilitare, proiect iniţiat şi susţinut, şi de această dată, la fel ca şi în cazul Clinicilor de Chirurgie Cardiovasculară sau Ortopedie, de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), instituţie care a preluat SCJU din punct de vedere administrativ. Directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa, a declarat că, în acest context, activitatea se va restrânge, iar pacienţii care nu au probleme urgente de sănătate vor fi programaţi pe liste de aşteptare. Evident, medicii vor analiza atent fiecare caz în parte, bolnavii fiind programaţi în funcţie de situaţie, fără să fie expuşi vreunui risc. Şeful Clinicii de Chirurgie din Constanţa, prof. univ. dr. Octavian Unc, a declarat, la rândul său, că lucrările vor demara de săptămâna viitoare şi, probabil, vor dura, pentru primul sector care va fi reabilitat, respectiv de 15 paturi, aprox. trei luni. „Nu au fost, deocamdată, trasate foarte clar lucrurile, dar se pare că vom avea o nouă clinică de chirurgie alături de cea existentă, ceea ce înseamnă un lucru pozitiv pentru noi”, spune profesorul. În primul rând, precizează el, va creşte numărul de paturi pentru sectorul de chirurgie, în prezent bolnavii fiind înghesuiţi în saloane.
DEFORMAREA ADEVĂRULUI Prof. univ. dr. Unc s-a arătat indignat de faptul că „mulţi deformează adevărul, vorbesc fără să ştie de o deturnare a unor pacienţi”. Mai exact, se tot spune că mulţi pacienţi pleacă să se opereze la alte clinici din ţară sau din străinătate şi că SCJU este ocolit, mai ceva ca „dracul de tămâie”. Datele statistice spun altceva. Potrivit directorului medical, dr. Grasa, Clinica de chirurgie a avut rezultate pozitive în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor, fiind îndepliniţi fără probleme toţi indicatorii medicali ce se impun potrivit normelor UE. Dacă în 2011 erau externaţi 51 de mii de pacienţi, în 2012 au fost externaţi 54 de mii de pacienţi. Cât priveşte complexitatea intervenţiilor, şeful Clinicii de chirurgie spune că poate compara, fără nicio problemă, cu aproape orice tip de intervenţie care se efectuează în Europa. El recunoaşte, însă, că aparatura, mai puţin modernă, îi împiedică pe medici, uneori, în desfăşurarea unor intervenţii, însă numărul acestor situaţii este mult prea mic, comparativ cu ce se poate face. „Utilizăm şi noi chirurgia laparoscopică, de exemplu, pentru obezitatea morbidă. Echipa chirurgicală este capabilă, aproape în totalitate, să facă foarte multe tipuri de operaţii. În Constanţa se aplică tehnici de ultimă oră în ceea ce priveşte patologia chirurgicală a hemoroizilor. Nu se mai face operaţia clasică, se face cea fără tăietură”, a exemplificat profesorul. Este nemulţumit de faptul că medicii de familie, dar şi unii specialişti nu le comunică pacienţilor că şi la SCJU Constanţa, de exemplu, sunt efectuate operaţii în patologia endocrinologică, cum ar fi glanda tiroidă sau suprarenală. Şi sunt doar câteva exemple.
Reabilitarea este lăudată şi de către bolnavi. Stelian Chiriţă, de 76 de ani, din Constanţa, a fost nevoit să revină la SCJU, la Clinica de Chirurgie, pentru o nouă intervenţie chirurgicală. El a povestit că, în urmă cu ceva timp, a mai fost operat tot la SCJU. Se aştepta să găsească alte condiţii. „Nu s-a făcut nimic. Este o veste excelentă că se vor renova saloanele, în primul rând. Degeaba sunt specialişti, oameni buni profesionişti, dacă nu sunt condiţii. Să se înceapă în primul rând cu băile. Avem nevoie să facem un duş, iar acum nu merg instalaţiile. Trebuia neapărat făcut ceva”, spune bărbatul. Şi colegii de salon sunt mulţumiţi că în sfârşit o clinică atât de importantă intră în reparaţii. Pe lângă condiţiile hoteliere, vor intra în reparaţii capitale şi sălile de operaţii. „Blocul operator avea nevoie de asemenea lucrări, astfel încât să îndeplinească condiţiile impuse de UE”, a spus medicul şef al Clinicii de Chirurgie, prof. univ. dr. Octavian Unc.