Victoria conservatorilor în alegerile parlamentare din Lituania va fi urmată de negocieri dificile pentru formarea noului guvern. Potrivit rezultatelor aproape definitive, conservatorii au obţinut 18,5% din voturile exprimate, detaşîndu-se de social-democraţi (LSDP), care s-au aflat la putere din 2001.
Social-democraţii premierului Gediminas Kirkilas au obţinut doar 12% din voturi, situîndu-se pe poziţia a patra. Partidul Popular al Renaşterii, fondat în mai de Arunas Valinskas, a obţinut 15%, ocupînd poziţia a doua. Social-democraţii au fost devansaţi şi de formaţiunea populistă Ordine şi Justiţie, a fostului preşedinte Rolandas Paksas. O altă formaţiune populistă, Partidul Muncii, a obţinut 10% din voturi. Două partide liberale rivale şi o mişcare a minorităţii poloneze din Lituania au depăşit cu puţin pragul de 5% necesar intrării în Parlament. Dintre cei 141 de deputaţi, 70 au fost desemnaţi prin vot electronic, iar restul prin scrutin majoritar cu două tururi. În pofida statutului de învingători, conservatorii au rămas foarte prudenţi, anunţînd că aşteaptă rezultatele definitive ale celui de-al doilea tur. “Este prematur să vorbim de o coaliţie”, a declarat liderul conservatorilor, Andrius Kubilius, în vîrstă de 51 de ani. Conservatorii şi-au exprimat reticenţa cu privire la o alianţă cu cele două partide populiste ce vor avea reprezentanţi în Parlament. În schimb, actualul premier, Gediminas Kirkilas, le-a propus o alianţă populiştilor.
Într-un referendum separat, 92% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea menţinerii în stare de funcţiune a centralei nucleare de la Ignalina, construită în anii ‘80. Centrala este de acelaşi tip cu cea care exista la Cernobîl (Ucraina). Uniunea Europeană cere închiderea centralei nucleare lituaniene pînă la sfîrşitul anului 2009.