Încetați să mai risipiți mâncarea! Știți câți copii mor de foame în lume?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua galbenă

Încetați să mai risipiți mâncarea! Știți câți copii mor de foame în lume?!

Social 16 Octombrie 2017 / 09:31 2446 accesări

Risipa alimentelor și mâncatul în exces se pot constitui în două cauze principale ale malnutriției, sărăciei și , în cele din urmă, foametei. Consumăm mult, mâncăm prost și aruncăm și mai mult. Parcă nimic nu poate întrerupe acest cerc vicios care ne aduce doar probleme. România se află printre primele state ale Uniunii care risipește mâncarea. Știți câți copii mor în lume de foame, în timp ce țara noastră risipește în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente?! În fiecare oră 300 de copii mor de foame?! Este strigător la cer! Așa că, măcar pentru o zi, faci un efort și renunțați să cumpărați mâncare în exces pe care apoi o aruncați!

În fiecare an, la 16 octombrie, este marcată Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, aceasta fiind instituită prin Legea nr 47/2016. Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul UNPR Marian Vasiliev, acesta precizând că data propusă coincide cu Ziua mondială a alimentației (World Food Day), declarată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, pentru creșterea gradului de conștientizare publică a problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei. Totodată, Marian Vasiliev susține că "adoptarea prezentei legi, precum și acțiunile organizate cu această ocazie ar duce la o mai mare conștientizare a acestui fenomen", se arată pe site-ul cdep.ro.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 3 noiembrie 2015, denumirea inițială de Ziua națională a combaterii risipei alimentare fiind amendată și votată ca Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, pentru a avea aceeași conotație cu Ziua mondială a alimentației. Prin Legea nr 47/2016 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial al României la 1 aprilie 2016, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza manifestări și acțiuni publice, luând în considerare culoarea galbenă drept culoare specifică a acestei zile.



12