Închirierea şi Prima Casă fac legea în imobiliare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Clienţi mulţi, tranzacţii puţine

Închirierea şi Prima Casă fac legea în imobiliare

Eveniment 01 August 2012 / 00:00 794 accesări

EFECTUL PRIMA CASĂ Tranzacţiile imobiliare sunt ca golurile pentru fotbalişti, ca medalia de aur la Olimpiadă; nu contează ratările, nici kilometrajul acumulat, ci doar tranzacţiile, spune directorul agenţiei locale All Imobiliare, Marius Coman. „În iulie, tranzacţiile au fost puţine şi mărunte - garsoniere şi apartamente cu două camere la preţuri sociale, de 20.000 - 25.000 euro. Achiziţiile s-au făcut fie prin Prima Casă, fie cu cash. Într-un fel sau altul, programul guvernamental va continua, noul Executiv îşi va pune sigur amprenta, şi asta pentru că este un sprijin pentru piaţa imobiliară - practic, programul a stopat căderea bruscă a preţurilor”, a declarat, pentru Telegraf, Marius Coman. Desigur, sunt şi proprietari care nu s-au adaptat la realitatea din piaţă. „La Constanţa, oamenii s-au obişnuit cu bani mulţi. Acum, 30 - 40% dintre proprietari văd că preţul în euro scade şi refuză să mai vândă. Pur şi simplu renunţă. Alţii - tot în jur de 30% - ţin de preţ şi sunt mereu în urmă faţă de trendul din piaţă. Restul proprietarilor se adaptează şi încheie tranzacţii”, explică directorul All Imobiliare. Pe segmentul apartamentelor noi, scăderile de preţ au fost destul de line: în zonele bune se pot găsi şi preţuri de 800 - 850 euro/mp. Un trend încurajator, notat de Marius Coman, este numărul tot mai mare de „clienţi grei” pentru proprietăţi valoroase, precum parcurile eoliene, terenurile, vilele şi hotelurile din Mamaia şi Constanţa. „La prima vedere, iulie pare o lună slabă, însă faptul că investitorii vin către Constanţa este îmbucurător. Spre exemplu, avem clienţi ruşi care vor să cumpere un hotel în Mamaia. Dacă tranzacţia va fi încheiată, s-ar putea să urmeze o întreagă avalanşă de investitori din Rusia”, spune Coman.

O BALTĂ DIN CARE SAR PEŞTII Un segment care merge foarte bine, în special în perioada verii, este închirierea. „Locuinţele închiriate pe termen lung, în această vară, au adus proprietarilor câştiguri cu 30 - 50% mai mari. Cererea este uriaşă - pe segmentul închirierilor în regim hotelier apar 2 - 3 oferte pe zi. Până la prânz, se găsesc clienţi. Trebuie doar să fii pe fază. În toamnă, când vin studenţii, piaţa este ca o baltă din care sar peştii. Constanţa oferă multe avantaje - este oraş universitar, iar industria shippingului aduce multe persoane care caută chirie (cei veniţi aici pentru contracte, pentru specializări etc)”, spune directorul All Imobiliare. El remarcă şi o creştere a cererii de chirie din partea celor care lucrează în domeniul energiei eoliene. Potenţialul „verde” al Constanţei atrage mulţi investitori şi prospectori, care preferă chiria şi care sunt dispuşi să plătească de la 1.000 euro/lună în sus. Pentru astfel de clienţi (şi nu numai), agenţia oferă şi un serviciu rar întâlnit în piaţa locală - administrarea proprietăţilor. Practic, în schimbul unei taxe, agenţia are grijă ca locuinţa să fie întotdeauna perfectă - utilităţi plătite la zi, mentenanţă, rezolvarea oricăror probleme (o ţeavă spartă, spre exemplu). „Este o completare a afacerii, o relaţie pe termen lung cu clienţii”, conchide Marius Coman. Serviciul este preferat în special de cei care deţin case de vacanţă în Constanţa.

*****

Din această săptămână, în fiecare miercuri, trendurile din piaţa imobiliară locală şi naţionale vor fi comentate de agenţii şi specialiştii constănţeni, numai în Telegraf.

Taguri articol


12