Închisoare cu executare pentru luare de mită, pentru un medic militar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Închisoare cu executare pentru luare de mită, pentru un medic militar

Justiție 11 Noiembrie 2015 / 20:00 1858 accesări

Medicul militar Iancu Mocanu a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că a cerut mită de la trei persoane pentru a face investigaţii medicale şi intervenţii chirurgicale. Decizia nu este însă definitivă.

De asemenea, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Clinic "Vasile Cândea" a primit interdicţie din partea instanţei de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; pe o durată de doi ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, magistraţii l-au obligat pe Iancu Mocanu la plata către stat, cu titlu de confiscare specială, a sumei de 14.600 de lei.

SCURT ISTORIC AL CAZULUI Reamintim că medicul militar a fost trimis în judecată, în noiembrie 2014, de procurorii DNA pentru luare de mită, el fiind acuzat că a cerut mită de la trei persoane diferite, pentru a face investigaţii medicale şi intervenţii chirurgicale. Conform anchetatorilor, în perioada august - septembrie 2013, medicul Iancu Mocanu a cerut sumele de 3.100 de lei, 4.500 de lei şi 7.000 de lei, de la trei denunţători sau în prezenţa acestora. Motivul pentru care a cerut aceşti bani a fost acela de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv investigarea medicală şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale asupra unor pacienţi. Sumele de bani au fost primite fie anterior, fie ulterior îndeplinirii actului medical, dar în baza unei pretinderi aluzive premergătoare îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu.

În octombrie 2013, medicul Iancu Mocanu a mai fost trimis o dată în judecată, după ce a fost prins în flagrant când lua mită 2.000 de euro pentru a opera un pacient. Iancu Mocanu le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o "ca atenţie din partea unui aparţinător al pacientului". Acesta preciza că, din cei 2.000 de euro, jumătate oprea el şi ceilalţi 1.000 de euro urmau să fie împărţiţi cu alţi trei medici, care trebuiau să primească 500, 300 şi, respectiv, 200 de euro.

În acest caz, Tribunalul Militar Bucureşti l-a achitat, în martie 2014, pe Iancu Mocanu pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite. DNA a făcut apel, iar următorul termen al procesului va fi în 19 noiembrie la Curtea Militară de Apel.

În dosarul în care Iancu Mocanu a fost achitat în primă instanţă de Tribunalul Militar Bucureşti, procurorii DNA au solicitat, în februarie, Curţii Militare de Apel să ceară ”ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să stabilească de principiu dacă dispoziţiile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, potrivit cărora „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”, dezincriminează infracţiunea de primire de foloase necuvenite, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 256 din C. pen. de la 1968, respectiv infracţiunea de luare de mită, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 289 din C. pen., în varianta primirii de către funcţionarul public de bani sau foloase ce nu i se cuvin, în cazul medicilor sau al altor angajaţi ai unităţilor sanitare”. La acel moment, DNA a arătat că de punctul de vedere al ICCJ depinde achitarea sau condamnarea unui medic și că ”pe o astfel de interpretare prima instanță a pronunțat o hotărâre de achitare a inculpatului”.

Curtea Militară de Apel a cerut, în 20 martie, instanţei supreme dezlegarea acestei chestiuni de drept, în urma sesizării DNA.

ICCJ a stabilit că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare. Decizia pronunţată pe 4 iunie, de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din cadrul ICCJ, a apărut, pe 5 august, în „Monitorul Oficial“ şi este obligatorie de la momentul publicării. ”Stabileşte că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a ll-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I din Codul penal”, au hotărât magistrații instanței supreme.



12