Închisoare pe viaţă în cazul întreruperilor de sarcină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect de lege în Utah

Închisoare pe viaţă în cazul întreruperilor de sarcină

Monden 02 Martie 2010 / 00:00 470 accesări

Un proiect de lege propus în statul american Utah, care ar putea aduce procese penale şi pedepse care pot merge până la închisoarea pe viaţă pentru femeile care suferă întreruperi de sarcină, a scandalizat deja feministele şi organizaţiile de drepturile omului din SUA. Adoptat cu o majoritate covârşitoare de ambele tabere politice din legislativul statului Utah la Salt Lake City, la începutul acestui an, proiectul aşteaptă să fie promulgat de guvernatorul republican al statului, Gary Herbert. Nu este deloc clar dacă această controversă din ce în ce mai mare pe tema actului propus va încetini sau chiar împiedica promulgarea. Principala modificare adusă de lege în statul în care mormonii sunt majoritari este posibilitatea cercetării penale a femeilor care recurg la mijloace ilegale de întrerupere de sarcină. Actul normativ cuprinde însă şi o prevedere conform căreia ”femeile găsite vinovate de un act intenţionat, conştient sau neglijent care duce la o pierdere de sarcină pot atrage acuzaţia de crimă”. Opozanţii proiectului spun că printre actele despre care legea vorbeşte se pot regăsi situaţii precum băutul unui pahar de vin în plus, mersul pe un trotuar îngheţat sau schiatul!

Actul normativ controversat a apărut ca răspuns la cazul unei tinere de 17 ani, însărcinate în luna a şaptea, care a plătit cu 150 de dolari un bărbat pentru ca acesta să o bată, sperând că agresiunea va duce la întreruperea sarcinii. Copilul s-a născut, în ciuda planului celor doi, iar agresorul plătit se află deja după gratii, însă autorităţile din Utah au constatat că nu au nicio bază legală pentru a o condamna pe tânără. Eforturile de ultim moment de eliminare din text a referirii la acte neglijente au eşuat, fiind astfel alimentate temerile cum că actul normativ va deveni unul imposibil de aplicat şi care, în plus, ar deveni o ameninţare la drepturile fundamentale ale femeilor. Potrivit statisticilor, între 15 şi 20% din sarcinile recunoscute ajung la o întrerupere. ”Se creează aşadar o lege prin care orice femeie însărcinată care are o întrerupere de sarcină poate deveni cercetată penal şi găsită vinovată de crimă”, a declarat Missy Bird, directorul unei fundaţii din statul Utah, membru al organizaţiei naţionale care susţine dreptul la avort. Temerile criticilor sunt crescute şi din cauza faptului că actul nu exceptează de la sancţiuni femeile care suferă abuzuri casnice sau care au dependenţă faţă de diferite substanţe. Ei se întreabă, de exemplu, ce s-ar întâmpla în situaţia ipotetică a unei femei care rămâne cu partenerul ei în ciuda faptului că este supusă unor abuzuri şi, într-un episod violent, pierde sarcina. Rămânerea ei în relaţia cu bărbatul violent ar putea constitui, în sensul legii, un comportament neglijent?

Avortul rămâne o prolemă intens dezbătută în SUA, unde, cu câteva restricţii, este legal de la celebrul caz Roe contra Wade, tranşat de Curtea Supremă în 1973. Utah este însă un stat american obişnuit cu criticile din partea vecinelor mai liberale pe tema modului de viaţă conservator al locuitorilor şi pentru reglementările sale diferite, care se întind de la legalizarea portului de arme în campusurile universitare şi până la limitele stricte în ceea ce priveşte vânzarea de alcool.



12