Închisoarea Abu Ghraib din Irak s-a redeschis sub un nou nume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Închisoarea Abu Ghraib din Irak s-a redeschis sub un nou nume

Externe 23 Februarie 2009 / 00:00 503 accesări

Temuta închisoare Abu Ghraib, cunoscută pentru tratamentele aplicate irakienilor de către militarii americani şi execuţiile practicate la scară largă în timpul regimului lui Saddam Hussein, s-a redeschis sub un alt nume, a anunţat duminică Ministerul Justiţiei. Abu Ghraib, care a fost închisă în 2006, la doi ani de la un scandal în care au fost implicaţi militari americani, va fi administrată de autorităţile irakiene. În februarie 2008, Guvernul irakian a decis să o renoveze. Redeschiderea închisorii va contribui la combaterea supraaglomerării din celelalte închisori, precizîndu-se că 400 de deţinuţi au fost deja transferaţi în celulele renovate. “Este vorba acum de o închisoare ce respectă normele internaţionale, care poate primi între 12.000 şi 15.000 de deţinuţi”, se arată în comunicatul Ministerului irakian al Justiţiei. O sală de sport, una informatică, unităţi medicale precum şi un spaţiu consacrat vizitelor rudelor deţinuţilor au fost adăugate clădirii. Chiar şi aşa impactul fotografiilor înfăţişîndu-i pe militari americani în timp ce umileau deţinuţi de la Abu Ghraib care au făcut înconjurul lumii este greu de estompat. Această închisoare fusese construită de companii britanice pentru Guvernul irakian în anii \'60.

După valul de violenţe care au afectat ţara ani la rînd, la care se adaugă banalele delicte penale, autorităţile irakiene au mare nevoie de spaţii de detenţie. De exemplu, o investigaţie recente este pe cale să dovedească că un deputat sunnit a fost implicat într-un atentat comis în 2007 în sediul Parlamentului, soldat cu opt morţi, printre care şi un coleg al politicianului. Purtătorul de cuvînt al comandamentului militar din Bagdad, Qassem Atta, a prezentat presei înregistrări în care nepotul şi responsabilul cu securitatea al deputatului Mohammed al-Daini mărturisesc faptul că au comis mai multe crime la cererea acestuia. Imunitatea lui Mohammed al-Daini, membru al Frontului Dialogului naţional, o mică formaţiune sunnită, nu a fost încă ridicată, însă o cerere în acest sens a fost adresată autorităţilor judiciare.

Calmul relativ care domneşte în ţară oferă posibilitatea oficialilor de la Bagdad să revină şi la măsuri de administrare a ţării pe timp de pace. Ministrul irakian al Energiei, Karim Wahid, a cerut duminică Franţei să ajute Irakul să construiască o centrală nucleară, la 25 de ani după distrugerea, de către armata israeliană, a unui reactor construit de Paris în apropiere de Bagdad. În 1976, Irakul a semnat un acord cu Franţa pentru construirea reactorului nuclear de la Osirak. Lucrările au demarat trei ani mai tîrziu, însă în timpul războiului dintre Iran şi Irak, aviaţia israeliană a bombardat reactorul neterminat situat la Tuwaitha, la sud de capitala irakiană. Israelul afirmase că fostul dictator Saddam Hussein voia să obţină arma nucleară. „Franţa nu s-a prezentat încă în Irakul de după Saddam. Sper că va veni”, a afirmat ministrul Karim Wahid, apreciind că preşedintele Nicolas Sarkozy este „un bun prieten al Irakului”. În urma recentei vizite efectuate la Bagdad, preşedintele Sarkozy a adresat un apel companiilor franceze să investească în Irak.



12