De multe ori, condițiile proaste din penitenciare au fost motiv de reclamare a statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Nu de puține ori CEDO a dat dreptate condamnaților care s-au plâns de aceste condiții. Iată că la aceeași concluzie a ajuns și Avocatul Poporului, într-un raport făcut public. Potrivit instituției Avocatului Poporului, capacitatea penitenciarelor din România este depășită cu peste 50%, existând situații în care suprafața medie care revine unui deținut în celulă este de doar un metru pătrat.
Datele furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor arată că, la începutul lunii noiembrie, se aflau în detenție peste 28.000 de persoane, în condițiile în care capacitatea de cazare a penitenciarelor românești nu depășește 18.781 de locuri. Astfel, indicele de ocupare este de 151,13%.
Anchetele efectuate de reprezentanții instituției Avocatului Poporului în penitenciarele din țară au relevat faptul că multe dintre închisori au un grad ridicat de supraaglomerare. În acest sens, Avocatul Poporului a venit și cu unele exemple. Astfel, la Penitenciarul Iași erau cazate la momentul verificării 1.534 de persoane, în condițiile în care capacitatea unității de detenție nu depășește 763 de locuri.
O situație asemănătoare a fost întâlnită și la Penitenciarul Craiova, unde își ispășeau pedeapsa 1.174 de persoane, capacitatea închisorii fiind de doar 674 de locuri. În acest caz, gradul de ocupare este de 174%.
"Urmare a vizitării prin sondaj a unor camere de detenție, s-a constatat că deținuții erau cazați în paturi suprapuse, dispuse pe două și trei rânduri. În ceea ce privește suprafața utilă a camerelor de deținere (fără a include suprafața grupului sanitar și a camerei destinate depozitării alimentelor), coroborat cu numărul ocupanților, din măsurătoarea efectuată au rezultat, spre exemplu (...) că unei singure deținute îi revenea o suprafață de aproximativ 1,00 mp", se arată în raportul întocmit de Avocatul Poporului.
Grad de ocupare depășit a fost constatat și la Penitenciarul Galați (197,38 %), Penitenciarul Mărgineni (159%), Penitenciarul Aiud (128%) sau Penitenciarul Miercurea Ciuc (178%).
Un alt fenomen constatat de reprezentanții instituției Avocatului Poporului a fost cel al numărului foarte mare de paturi din camerele de detenție. Astfel, aproape jumătate din paturile existente în sistemul penitenciar din România sunt așezate pe trei nivele.
Alte probleme constatate de reprezentanții Avocatului Poporului în penitenciare au fost existența unor spații de detenție în clădiri vechi sau cu altă destinație inițială, umezeala și mucegaiul din unele celule, aerisirea necorespunzătoare, saltele cu grad avansat de uzură, lipsa unor toalete care să asigure respectarea intimității, lipsa dușurilor sau existența unor insecte dăunătoare.
De altfel, existența fenomenului de supraaglomerare și condițiile degradante de detenție reprezintă principala problemă semnalată de deținuți în sesizările formulate către Administrația Națională de Penitenciarelor.
În raport se subliniază că Administrația Națională a Penitenciarele trebuie să asigure deținuților "condiții de cazare corespunzătoare exigențelor de igienă, mai ales sub aspectul cubajului de aer, suprafeței minime, iluminatului, încălzirii și ventilației, de natură să asigure păstrarea sănătății".
Raportul special al instituției Avocatul Poporului, intitulat "Condițiile de detenție din penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă, factori determinanți în respectarea demnității umane și a drepturilor persoanelor private de libertate", va fi prezentat oficial pe 17 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.