Franța este una dintre țările europene cel mai dur lovite de atacuri teroriste. Până la 70% dintre deținuții închisorilor sunt musulmani și mulți văd închisorile franceze drept un loc de radicalizare, unii dintre ei numindu-le chiar ”universități pentru teroriști”.
Mulți teroriști condamnați din închisorile europene folosesc perioada de detenție pentru a organiza noi atacuri sau pentru a atrage delincvenți mărunți de partea islamului, radicalizându-i și convingându-i să execute misiuni în Europa sau în Siria și Irak, a scris ”Wall Street Journal”, citat de Russia Today. Deocamdată, soluția autorităților la radicalizarea deținuților a fost... separarea lor. ”I-am separat pe cei închiși pentru terorism islamic de ceilalți deținuți. Ar trebui să devină o măsură generală, dar trebuie aplicată cu inteligență și discernământ”, a declarat premierul francez, Manuel Valls, după atacurile din ianuarie 2015. Acum suntem în august 2016, după atacurile din iulie, de Ziua Națională a Franței. Așadar, soluția nu a prea funcționat. ”70% dintre deținuții din Franța sunt musulmani, dar este dificil de determinat gradul de radicalizare al fiecăruia”, explică Alexandre Mendel, autorul cărții ”Franța Jihadistă”, într-un interviu acordat Russia Today. ”Avem acum 1.500 de deținuți considerați radicalizați. Să înființăm un Guantanamo francez pentru ei?”, se întreabă Mendel. În opinia sa, autoritățile franceze nu vorbesc deschis despre radicalizarea oamenilor. ”Deținuții radicalizați vor intra în joc, se vor duce la psiholog, ba chiar vor condamna teroriștii care atacă avioane sau comit alte atentate. De fapt, conducerea rețelelor teroriste de tipul Stat Islamic asta îi învață să facă pe militanții lor aflați în închisori, să se comporte normal, ca niște musulmani obișnuiți, care nu sunt radicalizați”, a mai explicat Mendel.
Problema islamizării în închisori se va accentua și se va extinde și în alte zone, susține Nicolas Dhuicq, psiholog, dar și politician francez. ”Am lucrat cu aceste probleme în ultimii cinci ani și nu m-a ascultat nimeni. Acum, politicieni cunoscuți din Franța vorbesc despre radicalizarea din închisori și descoperă adevărul. Este prea târziu. Marea întrebare este ce se va alege de închisori și de spitale în viitor, peste zece ani de-acum înainte”, a concluzionat Nicolas Dhuicq.