Incident armat la frontiera dintre Siria şi Iordania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Slabe speranţe de pace

Incident armat la frontiera dintre Siria şi Iordania

Externe 23 Octombrie 2012 / 00:00 326 accesări

Un militar iordanian a fost ucis ieri, de combatanţi care încercau să pătrundă în Iordania, venind din Siria. Ministrul iordanian al Informaţiilor, Samih al-Maaytah, a declarat că este primul militar ucis de la începerea confruntărilor armate în Siria vecină. Cel puţin 12 combatanţi înarmaţi au fost arestaţi în urma incidentului petrecut la frontiera dintre Siria şi Iordania. Există suspiciuni că sute de combatanţi străini luptă alături de forţele antiguvernamentale în Siria. Victima incidentului armat de ieri este caporalul Mohammed Abdullah al-Manasir, în vârstă de 25 de ani.

Luptele s-au reluat ieri, în Siria, cu noi tentative ale armatei de a-i alunga pe rebeli din bastioanele lor, iar un oficial arab de rang înalt a considerat minime şansele ca focul să înceteze în această săptămână. Emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Lahdar Brahimi, după o întrevedere de duminică, la Damasc, cu preşedintele Bashar al-Assad, a îndemnat beligeranţii să înceteze unilateral focul, cu ocazia sărbătorii musulmane Al-Adha, celebrată în perioada 26-29 octombrie. El a subliniat că este vorba despre o iniţiativă personală şi nu despre un plan detaliat de pace, cu scopul de a opri baia de sânge în care au pierit, potrivit unui ONG, aproximativ 34.000 de persoane de la declanşarea confictului, care durează de 19 luni. Dar pe teren, beligeranţii nu manifestă voinţa de a opri luptele. Pe fronturile din Idleb, Alep, provinciei Damasc, Deraa şi Homs, trupele regimului sirian, sprijinite de tancuri, încercau să reia mai multe localităţi din mâinile rebelilor, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Forţele loialiste bombardau cu artileria localitatea Harasta, unde s-au retras rebeli, aproape de capitala siriană. În provincia Idleb, lupte aveau loc aproape de baza militară Wadi Deif, asediată de câteva zile de rebeli, care încearcă s-o preia. Regimul sirian a subliniat, în mod repetat, hotărârea sa de a termina cu orice cost cu rebelii, asimilaţi teroriştilor şi a acuzat Qatarul, Arabia Saudită şi Turcia că le aduc sprijin militar. Opoziţia, la rândul său, a afirmat că va accepta să înceteze focul, dar a impus condiţia ca regimul să recurgă primul la acest pas.

”Mediatorul sirian Lakhdar Brahimi va veni la Moscova, într-o săptămână, pentru consultări cu privire la Siria”, a anunţat, ieri, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. ”Sperăm cu adevărat că noul emisar va încerca să ofere o dimensiune practică principiilor precizate în comunicatul de la Geneva”, a declarat Lavrov, fără a preciza data întrevederilor cu Brahimi la Moscova. Rusia, partener de lungă durată al regimului sirian, pentru care livrează arme, în pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori, alături de China, rezoluţiile occidentale la ONU, care urmăreau să pună presiune asupra regimului preşedintelui Bashar al-Assad, ameninţându-l cu sancţiuni. Ea susţine un acord privind principiile unei tranziţii în Siria, adoptat pe 30 iunie, la Geneva, de către Grupul de Acţiune pentru Siria şi care nu conţine niciun îndemn pentru al-Assad să renunţe la putere.



12