Oficialii germani au solicitat timp de un an de zile omologilor din S.U.A. să trimită un nou ambasador la Berlin. Dar, după ce au primit unul, mulți nu s-au arătat foarte mulțumiți.
În câteva ore de la preluarea, marți, a noului său post, ambasadorul Richard Grenell a declanșat critici dure, după ce a făcut o remarcă ce pare a amenința una dintre țintele frecvente ale președintelui S.U.A.: afacerile germane.
Într-un tweet postat după anunțul președintelui Trump de a părăsi acordul nuclear al Iranului, Grenell a scris că "firmele germane care desfășoară activități în Iran ar trebui să lichideze operațiunile imediat".
Germania, alături de Franța și Marea Britanie, vor să rămână în acord.
În timp ce declarațiile lui Grenell nu se pot abate de la poziția oficială a Casei Albe privind viitoarele relații de afaceri europene cu Iranul, momentul și tonul remarcii i-au șocat pe unii politicieni, jurnaliști și mediul de afaceri germani, găsind-o ca ofensivă și inadecvată.
Postarea ambasadorului, percepută pe scară largă ca o amenințare, a apărut la o oră după ce Ambasada SUA din Berlin a postat pe Twitter anunțul că Grenell a ajuns oficial în capitala Germaniei.
În timp ce președintele german Frank-Walter Steinmeier se pregătea să-l primească pe noul diplomat al S.U.A. din capitala Germaniei, asociațiile de afaceri și politicienii europeni de vârf l-au atacat imediat, în prima sa zi.
"Nu este sarcina mea să învăț oamenii despre arta diplomației, mai ales pe ambasadorul SUA, dar el pare să aibă nevoie de unele îndrumări ", a declarat Andrea Nahles, liderul partidului social-democrat din Germania. Social-democrații fac parte din guvernul cancelarului Angela Merkel și dețin portofoliul Ministerului de Externe.
Partidul de stânga Die Linke a cerut guvernului Merkel să convină oficial, miercuri, pe Grenell. Ministrul german de externe, Heiko Maas, și purtătorul de cuvânt al guvernului nu au comentat încă remarcile ambasadorului.
"Germanii sunt dornici să asculte, dar vor respinge instrucțiunile", a scris Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München și o autoritate legată de realțiile transatlantice, răspunzând direct lui Grenell pe Twitter.
Critica a fost reluată de oficialii de top din alte părți ale Europei:
Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a spus revistei germane Der Spiegel că tweet-ul a fost o "impertinență".
"Acest om a fost acreditat ca ambasador abia ieri. Pentru a da întreprinderilor germane astfel de ordine ... nu așa se tratează aliații ..", a spus Asselborn.
(info:euronews.com)