Incident naval cu focuri de avertisment între cele două Corei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tensiune maximă

Incident naval cu focuri de avertisment între cele două Corei

Externe 08 Februarie 2016 / 15:40 584 accesări

Seulul a efectuat, luni, tiruri de avertisment vizând o navă de patrulare nord-coreeană, un nou incident între cele două Corei după ce Phenianul a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, o acţiune condamnată ferm de Consiliul de Securitate al ONU. Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, o navă nord-coreeană a încălcat, la Marea Galbenă, frontiera disputată de cele două ţări, cu puţin înainte de ora locală 7.00. Nava a bătut rapid în retragere, în urma unor tiruri de avertisment ale Marinei sud-coreene, a precizat ministerul.

Evenimente de genul acesta sunt destul de frecvente între cele două Corei, însă duc rar la incidente mai grave. Însă Coreea de Sud se află în stare de alertă sporită, în urma celui de-al patrulea test nuclear nord-coreean de la 6 ianuarie şi a tirului de duminică, ce a provocat un val de proteste internaţionale. Membrii Consiliului de Securitate au denunţat încălcări periculoase şi grave ale rezoluţiilor ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică, sub ameninţarea unor sancţiuni. China s-a raliat acestei declaraţii mai degrabă simbolice, dar nu a oferit, duminică, niciun indiciu potrivit căruia ar fi pregătită să-şi sporească în mod clar presiunile asupra aliatului său. Negocierile dintre Washington şi Beijing cu privire la o nouă rezoluţie se poticnesc din cauza reticenţelor chinezilor. În opinia ambasadorului chinez Liu Jieyi, ”rezoluţia este menită să reducă tensiunile, să acţioneze în vederea dezarmării nucleare şi menţinerii păcii şi stabilităţii şi să promoveze o soluţie negociată”. Omologul său rus, Vitali Ciurkin, a pledat pentru o ”rezoluţie rezonabilă, care să nu conducă la prăbuşirea economiei Coreei de Nord”, una dintre temerile Beijingului.

Nu s-a putut confirma dacă ultima treaptă a rachetei echipate cu un satelit a reuşit să atingă orbita, dar un oficial american din cadrul Apărării a declarat că ”un obiect pare că a ajuns în spaţiu”. O prezentatoare de la televiziunea oficială nord-coreeană a spus că ”acest tir, ordonat personal de liderul Kim Jong-un, a permis să se plaseze pe orbită, cu succes, satelitul nostru de observaţie a Terrei Kwangmyong 4. Coreea de Nord nu face altceva decât să-şi exercite dreptul legitim la o utilizare paşnică şi independentă a spaţiului”. Phenianul susţine că programul său este exclusiv ştiinţific, însă comunitatea internaţională îl acuză că maschează, astfel, teste cu rachete balistice. Oficiali americani şi sud-coreeni din domeniul Apărării au anunţat lansarea imediată a unor negocieri cu privire la mobilizarea în Coreea de Sud a unui sistem american de apărare antirachetă. China, care s-a limitat să-şi exprime regretele, a subliniat deja că se opune ferm mobilizării acestui sistem, cunoscut sub numele de THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), atât de aproape de frontiera sa, afirmând că asemenea iniţiative ar putea prejudicia stabilitatea regiunii. Încăpăţânarea nord-coreenilor în dosarul nuclear contrariază Beijingul. Însă chinezii acceptă cu atât mai puţin ideea unei prăbuşiri a regimului nord-coreean, care să permită o reunificare a Coreei.

pe net

MOMENT BINE ALES Washingtonul, Tokyo şi Seulul au avertizat Phenianul că va plăti foarte scump orice lansare de rachetă cu rază lungă de acţiune, însă, consideră unii analişti, regimul stalinist şi-a ales cu grijă momentul în vederea minimalizării repercusiunilor. ”Coreea de Nord pare că a calculat că, printr-o lansare atât de aproape de testul nuclear, sancţiunile de după acest test vor fi consolidate doar marginal”, a comentat Alison Evans, o analistă de la IHS Jane's. Ultimul tir de rachetă cu rază lungă de acţiune a avut loc în decembrie 2012. Unii specialişti apreciază că Nordul este încă departe de dezvoltarea unui program credibil în domeniul rachetelor balistice intercontinentale (ICBM). Potrivit acestora, plasarea pe orbită este mai simplă decât stăpânirea tehnologiei reintrării în atmosferă, după etapa zborului balistic, a unei rachete echipate cu un focos nuclear.

Citește și:

Consens în Consiliul de Securitate al ONU pentru condamnarea testului balistic nord-coreean

„NATO se află la originea tensiunilor din Siria“

Coreea de Sud anunță că Phenianul pregătește un al cincilea test nuclear

Rusia condamnă testul balistic efectuat de Coreea de Nord

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Reuniune de urgență la ONU

Coreea de Nord continuă... joaca de-a racheta

Coreea de Nord îi bombardează pe sud coreeni cu baloane cu gunoi

Presupus spion nord-coreean arestat în Japonia



12