Incidente electorale la secţiile constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incidente electorale la secţiile constănţene

Politică 08 Iunie 2009 / 00:00 773 accesări

Spre deosebire de alegerile locale şi cele generale din 2008, la alegerile europarlamentare de duminică, numărul incidentelor şi al sesizărilor la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa a fost extrem de mic, fiind înregistrate numai două sesizări. Primul incident, dacă se poate numi aşa, a avut loc la primele ore, cînd Marin Gheorghe, de 65 de ani, reprezentant al PD-L la Secţia de votare numărul 197 din Mangalia, a fost transportat la spital cu ambulanţa, după ce a suferit un accident vascular. Atît el cît şi soţia sa, Maria Gheorghe, reprezentant al PD-L în Secţia 198, au fost înlocuiţi.

Secţia de votare din Arsa... loc de pelerinaj

Dacă la nivel naţional s-a bătut monedă pe turismul electoral, fiind efectuate peste 1.300 de sesizări în acest sens, la nivelul judeţului Constanţa nu au fost înregistrate sesizări la nivel de BEJ privind astfel de probleme. O situaţie atipică s-a înregistrat în satul Arsa, comuna Albeşti, unde, pe lista suplimentară fuseseră înregistrate peste 200 de voturi. Lista permanentă a Secţiei de votare nr. 335 din satul Arsa avea înscrise 400 de persoane din care, pînă la ora 18.00, votaseră aproximativ 90 de persoane. Cu toate acestea secţia era destul de aglomerată. Preşedintele secţiei de votare, Vasilica Lăţea, a declarat că cele peste 200 de persoane trecute pe lista suplimentară erau persoane care locuiau în satul respectiv dar care nu aveau buletinele pe noua adresă. “Au venit să voteze şi oameni care mergeau la mînăstirea Sf. Nicolae din Albeşti, dar care erau din alte judeţe al ţării. De asemenea, la noi în secţie au votat şi oameni care au fost la pescuit în această zonă sau care au ales să meargă la un grătar. După ce au terminat distracţia, s-au oprit să îşi exprime votul”, a declarat Vasilica Lăţea. Surprinşi de numărul mare de votanţi pe listele suplimentare, reprezentanţii organizaţiei judeţene a PNL au depus o sesizare la BEJ. “Am luat legătura cu preşedintele Secţiei 335 din satul Arsa, comuna Albeşti, care mi-a confirmat prezenţa unui număr mare de persoane pe lista suplimentară. Situaţia pot spun că este puţin ciudată, dar nu este ilegală. Ceea ce trebuie să ştie alegătorii este că listele suplimentare vor fi puse separat şi vor fi verificate, iar cei care au votat de două sau mai multe ori vor fi descoperiţi şi aspru sancţionaţi, riscînd chiar închisoarea”, a declarat purtătorul de cuvînt al BEJ, Adrian Gheorghiţă. Surse neoficiale susţin că votanţii de pe lista suplimentară provin din Mangalia şi Botoşani. Aceleaşi susrse au afirmat că mai multe persoane din Mangalia au fost luate şi duse să voteze la secţia din Arsa, precizînd că în zona respectivă a fost prezent în mai multe rînduri deputatul PD-L Constantin Chirilă. Contactat telefonic, Chirilă a declarat că nu are nicio implicare în vreo posibilă situaţie de turism electoral.

Liste suplimentare consistente la Murfatlar

La Murfatlar, două secţii de votare au fost foarte căutate de constănţeni. În jurul orei 18,00, la Secţiile 287 şi 288 din localitate votaseră 625 de electori, 215 dintre aceştia fiind înscrişi pe liste suplimentare. Conform informaţiilor provenite de la preşedinţii celor două secţii de votare, majoritatea persoanelor de pe listele suplimentare erau din municipiul Constanţa.

Incidente la secţiile de votare

Preşedintele PSD Năvodari, Nicolae Matei, a semnalat, ieri, în jurul orei 11.00, că la Secţia de votare nr. 299, amenajată în incinta Clubului Petromidia din strada Tineretului nr. 3 din Năvodari, fostul primar al oraşului, Tudorel Calapod, ar fi adus cu un microbuz al Registrului Auto Român un grup de persoane din Constanţa, ca să voteze în Năvodari. Locţiitorul secţiei de votare nr. 299, Florentina Baboia, a confirmat că un grup de aprox. 10 - 12 tineri, cu domiciliul în Constanţa, ar fi vrut să voteze la secţia amenajată în incinta Clubului Petromidia, însă nu le-a fost permis, mai ales că reprezentanţii comisiei au zis că unii tineri erau sub influenţa băuturilor alcoolice. „Un grup de tineri din Constanţa, cu vîrste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au vrut să voteze pe liste suplimentare în Năvodari. Motivaţia lor a fost că se aflau la grătar şi la plajă în Năvodari. Am considerat că nu e relevant ca tinerii să voteze pe liste suplimentare şi i-am îndrumat să voteze în Constanţa, unde pot ajunge în 20 de minute. Avem liste suplimentare, însă cu persoane din alte judeţe, care nu au cum să voteze altfel”, a declarat locţiitorul Secţiei de Votare nr. 299 din Năvodari. El a mai spus că tinerii nu s-au lăsat convinşi cu una cu două, ei poziţionîndu-se în faţa secţiei de votare şi dînd telefoane pentru a li se permite să voteze. „Probabil tinerii au încercat să voteze şi la alte secţii de votare din Năvodari”, a mai susţinut Baboia. Spusele locţiitorului sînt întărite şi de observatorul PSD din cadrul secţiei de votare, Marian Sârbu. „Tinerii au zis că sînt de la Constanţa. Între aceştia i-am recunoscut pe tinerii PD-L de la Constanţa”, a spus observatorul PSD. Fostul edil al oraşului, Tudorel Calapod, a negat acuzaţiile care i se aduc. „Eu nu cunosc aşa ceva şi nici n-am trimis pe nimeni să voteze. Oamenii pot să meargă să voteze unde vor”, a declarat Calapod.

Mihaela DRAGOMIR, Robert NENCIU



12