Mai mulţi fermieri, care s-su strâns, miercuri, în faţa Palatului Parlamentului pentru un protest, forţează cordonul de jandarmi în încercarea de a pătrunde în curtea instituţiei, acesţia spunând că de când cu "scandalul Brădet", producătorii nu mai vor să cumpere brânza lor.
Aproximativ o mie de oieri s-au strâns din toate colţurile României, miercuri, în Parcul Izvor din Capitală pentru a protesta faţă de autorităţi. Aceştia susţin că Guvernul "nu le-a plătit subvenţiile pentru anul 2015", ei făcând împrumuturi bancare pentru a supravieţui.
"Statul îmi oferă 400 de lei pe an, pentru o vacă, iar pentru întreținerea familiei rămân cu un venit egal cu salariul minim pe economie", a povestit unul dintre oierii prezenţi pentru Mediafax.
Aceştia au venit cu clopote de vaci, fluiere, vuvuzele şi mai multe banere pe care sunt inscripționate lozinci precum "Vrem bani pe munca noastra!", "Jos mafia din agricultură!", "Deputați și senatori nu uitați de agricultori!", "Vrem legea cooperativei!", "Încurajați producătorii români!", "Vă rugăm să ne scutați nu producem cât furați!".
În timpul protestului, ciobanii au forţat rândurile de jandarmi, încercând să intre în curtea Palatului Parlamentului.
"Nu primim subvenţia de la stat la timp, atunci când o primim nu e întreagă, nu este normal ca atunci când eu plătesc impozitul la stat, la timp, statul să nu imi plăteacsă subvenţia sau să-mi dea un sfert din ea, în plus "scandalul de la Brădet" ne-a afectat producţia", a povestit Gheorghe Ciobanu un oier venit din Cugir.
Mai mulţi dintre cei care protestează, susţin că în urma discuţiilor din jurul brânzei Brădet, "fabricanţii vor să cumpere de la străini" în loc să cumpere de la ei.
"De la anul trebuie să plătim cadastru şi nu avem bani, o să dăm faliment, că de când s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Brădet, producătorii români nu mai cumpără de la noi, spun că avem bacterii în brânză" a spus un alt cioban.
Senatorul Cristiana Anghel a fost în mijlocul protestatarilor și a discutat cu aceștia. Ea le-a explicat care este problema legislativă privind subevnţiile și s-a oferit ca intermediar între oieri și Parlament.
”Le-am dus hârtiile precum că am înregistrat legea. Legea a primit aviz negativ și de la Comisia de Mediu și de la Comisia de Agricultură, era pusă pe ordinea de zi ca să fie respinsă. Între timp, au aflat oierii și au aprobat retrimiterea la Comisie, pe motiv că, vezi Doamne, există proprogarea aceea până în aprilie. Din aprilie ce se întâmplă? Eu vă spun un singur lucru: eu nu pot să-i mint pe oameni. (...) O spun cu responsabilitate și asumându-mi orice risc: am impresia că politica acestui Guvern este de a distruge tot ce-i românesc”, a declarat, pentru Mediafax, Cristiana Anghel.
Protestul este programat să dureze până la ora 18.00, iar aceştia vor porni din faţa Palatului Parlamentului într-un marş prin centrul Capitalei spre Palatul Victoriei, unde vor sta timp de două ore.