În contextul deprecierilor înregistrate de burse pe plan mondial şi al temerilor privind o recesiune în SUA, liderii europeni au făcut, ieri, primele declaraţii. În Germania, cancelarul Angela Merkel a declarat că “nu există niciun motiv să credem că va fi recesiune în Europa sau Germania. Particularii nu trebuie să reacţioneze în mod pripit. Totodată, cancelarul german a ţinut să asigure că economia europeană are un grad înalt de autonomie. “Europa joacă rolul unui pol de stabilitate în economia mondială”, a declarat Angela Merkel. La rîndul său, premierul britanic, Gordon Brown, consideră Marea Britanie “bine plasată pentru a rezista incertitudinilor economiei mondiale”. “Guvernul de la Londra va fi însă vigilent şi va face totul pentru a \'menţine stabilitatea economiei”, potrivit unui purtător de cuvînt din Downing Street. În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy a apreciat că “trebuie mult sînge rece în faţa consecinţelor unei crize financiare din SUA şi este nevoie de mai multă transparenţă în sistemul financiar internaţional”.
Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquin Almunia, a făcut apel, marţi, către SUA să îşi reducă deficitele, atît pe cel bugetar, cît şi pe cel de cont curent, pe care le consideră cauza principală a crizei financiare actuale. “Toate măsurile pe care le adoptă SUA trebuie orientate, din punctul meu de vedere, către reducerea dezechilibrului extern şi fiscal şi către creşterea economiilor interne”, a subliniat comisarul spaniol. “În ultimii ani au apărut dezechilibre importante în economia americană, dar aceasta nu este şi situaţia economiilor noastre europene. Bazele noastre sînt solide”, a adăugat el. “UE este bine pregătită pentru a face faţă situaţiei economice dificile, deşi nu poate fi ignorat riscul ca aceste turbulenţe să afecteze rata creşterii economice a ţărilor europene”, a explicat el.
Marţi, bursele europene continuau să scadă, după cele asiatice, dar mai puţin decît luni, cînd s-au înregistrat cele mai puternice căderi într-o singură zi după 11 septembrie. Acest fenomen a fost provocat de temerile legate de o stagnare a economiei americane. Pentru a face faţă situaţiei, Federal Reserve a scăzut, marţi, neprevăzut, dobînda de referinţă, cu trei sferturi de punct, la 3,5%. Această este cea mai importantă scădere a ratei dobînzii din ultimii 15 ani. În acest context, şi banca centrală canadiană a anunţat o scădere cu un sfert de punct a dobînzii sale de referinţă, la 4%. Almunia, care a vorbit înainte de anunţul Fed, a refuzat să dea sfaturi Băncii Centrale Europene, care intenţiona să crească dobînda de referinţă din cauza creşterii preţurilor în zona euro.