În România, educația copilului se face, în continuare, cu bătaia! Un nou studiu Reveal Marketing Research arată că, din când în când, cam toți părinții își lovesc copiii. Fie că este vorba despre o palmă la fund sau despre situații grave, specialiștii atrag atenția asupra urmărilor pe care le are violența asupra copiilor, afectând inclusiv procesul de învățare și rezultatele obținute de aceștia la școală. Raportul „De ce lovim copiii?“, cerut Fundația World Vision România, arată că doar 1 din 10 (9%) părinți români nu și-ar lovi niciodată copilul. Atitudinea violentă față de copii se regăsește însă portretizată în 7 tipologii distincte de părinți. Iată care sunt argumentele prin care justifică violența asupra propriilor copii: 1 din 2 părinți (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului, 1 din 10 (10%) consideră că lovirea apare din cauza copilului, 8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea că acest lucru să se afle, 8% invocă motivații religioase, 6% lovesc copiii fără motiv, 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel, 3% se simt foarte vinovați după ce lovesc.
Mai mult, 86% din cazurile raportate de abuz fizic asupra copiilor au avut loc în familie, conform Autorității Naționale pentru Protecția Copilului.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPILUL ATUNCI CÂND ESTE LOVIT
Atunci când este lovit, în organismul copilului crește nivelul de cortizol. Cortizolul în doze mari descrește cantitatea unei substanțe care e responsabilă cu întreținerea și bună funcționare a neuronilor, ceea ce duce la tulburări emoționale sau chiar psihiatrice, tulburări ale somnului, anxietate, iritabilitate, depresie, dificultăți de învățare. Această stare chimică de alertă ocupă, ca într-un asediu, zonele din creier responsabile pentru învățare și raționament. Cercetările demonstrează că activarea prelungită a hormonilor de stres în copilăria timpurie scade numărul de conexiuni neuronale în aceste zone importante ale creierului, exact în momentul în care trebuie să se producă noi astfel de conexiuni.
Mai mult, studiul arată că violentă din copilărie erodează mecanismul neuronal prin care se reglează empatia, capacitatea de a înțelege în mod automat acțiunile, intențiile și emoțiile altor persoane.
Analiza de mai sus a fost realizată de către Reveal Marketing Research pentru Fundația World Vision România și face parte din campania națională de conștientizare publică cu privire la violentă asupra copilului, pe care World Vision România o derulează, că parte a campaniei globale „It takes a world to end violence against children a World Vision Internațional“.