INCREDIBIL! Asistenți medicali fără BAC cer echivalare de studii universitare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se-ntâmplă-n sistemul sanitar românesc!

INCREDIBIL! Asistenți medicali fără BAC cer echivalare de studii universitare!

Sănătate 29 Septembrie 2016 / 16:22 9862 accesări

Vicepreședintele OAMGMAMR, filiala Constanța, Mari-Larisa Bălușescu

Vicepreședintele OAMGMAMR, filiala Constanța, Mari-Larisa Bălușescu

Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte

Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte

Este incredibil ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar românesc! Reprezentanți ai Sindicatului ”Solidaritatea Sanitară”, ”sub pretextul apărării dreptului asistenților medicali absolvenți de postliceală”, cer, printr-o campanie, echivalarea studiilor asistenților medicali chiar dacă aceștia nu au nici măcar diplomă de Bacalaureat! Cu alte cuvinte, un asistent medical cu 11 clase își dorește să fie plătit la fel ca un abolvent al unei facultăți de asistenți medicali! Este uluitor, dar inițiatorii campaniei susțin că acest lucru este posibil dacă se modifică legislația!? Organizația profesională a asistenților medicali (OAMGMAMR) a trimis o scrisoare deschisă prin care se explică punctual de ce acest lucru nu este posibil, ba mai mult, este de domeniul SF-ului!

Rolul asistentului medical în sistemul sanitar este extrem de important. Practic, fără asistenți, actul medical nu s-ar putea desfășura. Doctorii nu ar putea să își facă treaba fără ajutorul asistenților medicali, infirmierilor, cu toții formând o echipă strâns unită. Pregătirea este esențială, așa că fiecare a ales să urmeze cursurile unei anumite școli sau chiar să facă diferite supraspecializări. Unii vor cu adevărat să își excercite profesia ca la carte, să fie cât mai buni în ceea ce fac, așa că și-au dorit sau își doresc să învețe cât mai mult. În mod cert, ca în toate sectoarele de activitate, sunt și persoane care nu își dau silința, care profesează fără pretenții, astfel că și rezultatele se răsfrâng, din păcate, asupra pacienților. Până la urmă, nu toți au putut sau pot urma cursuri universitare, post-universitare; așa că și salariile, mai nou, sunt pe măsură.

CERINȚE ULUITOARE!

Este incredibil ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar românesc, însă, în această perioadă! Reprezentanți ai Sindicatului ”Solidaritatea Sanitară”, ”sub pretextul apărării dreptului asistenților medicali absolvenți de postliceală”, cer, printr-o campanie, echivalarea studiilor asistenților medicali chiar dacă aceștia nu au nici măcar diplomă de Bacalaureat! Cu alte cuvinte, un asistent medical cu 11 clase își dorește să fie plătit la fel ca un abolvent al unei facultăți de asistenți medicali (deci la nivelul unui asistent medical ce a promovat 12 clase, a obținut și mult râvnita diplomă de Bacalaureat și a urmat și 3 sau 4 ani de studii universitare)! Este uluitor, dar inițiatorii campaniei susțin că acest lucru este posibil dacă se modifică legislația! Organizația profesională a asistenților medicali, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), a înaintat o „Scrisoare deschisă” prin care se explică punctual de ce acest lucru nu este posibil, ba mai mult, este de domeniul SF-ului!

VĂ PREZENTĂM DOCUMENTUL ORGANIZAȚIEI PROFESIONALE:

”Asistăm în ultimele zile la o campanie în mediul online declanșată de Sindicatul ”Solidaritatea Sanitară”, sub pretextul apărării dreptului asistenților medicali absolvenți de postliceală la echivalarea studiilor. Sindicatul se erijează în apărătorul acestor drepturi și se arată implicat în această problemă oferind, conform textului petiției, “argumente juridice”, care în realitate nu se regăsesc textual, și pune la dispoziția asistenților medicali interesați informații cu privire la inițiativa legislativă de modificare a Legii nr.1/2011,din care nu reiese în niciun fel implicarea acestui sindicat. În realitate, plenul Senatului a aprobat trimiterea propunerii legislative la Camera Deputaţilor ca primă Cameră sesizată,http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19718,iar articolul propus spre modificare are următorul format: „În învățământul superior din domeniul medical, universitățile, în baza autonomiei universitare, pot recunoaște, pe baza condițiilor stabilite de Senatul universității, creditele de studii transferabile obținute în învățământul postliceal sanitar”“.

FORMĂ MASCATĂ DE INSTIGARE?

Semnatarii documentului mai precizează: ”Considerăm că transmiterea, în numele mai multor asistenți medicali din toate specialitățile, chiar și elevi ai școlilor postliceale sanitare, de la o singură adresă de mail, a unei petiții prin care solicită OAMGMAMR acordarea unor drepturi, așa cum sunt descrise mai jos, reprezintă o formă mascată de instigare: Recunoașterea creditelor dobândite în învățământul postliceal; Recunoașterea competențelor dobândite prin alte tipuri de formare, în urma experienței profesionale și informale a asistentelor medicale absolvente de postliceală; Dreptul asistentelor medicale absolvente de postliceală de a-și completa studiile, respectiv competențele, prin intermediul unui program universitar de formare; Introducerea Echivalării în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 și finanțarea formării necesare completării studiilor/competențelor prin intermediul fondurilor europene sau de la bugetul de stat; Introducerea „echivalării salariale” a asistentelor medicale absolvente de postliceală cu asistentele medicale absolvente de studii superioare pentru o perioadă de grație de 5 ani / Eliminarea rupturii dintre salarizarea asistentelor medicale absolvente de postliceală și asistentele medicale absolvente de facultate, conform documentelor deja transmise către instituția dvs.”.

SOLICITĂRI GREȘITE!

”Îi informăm pe colegii care au elaborat textul petiției că solicitările sunt greșit îndreptate, întrucât OAMGMAMR nu are competențe în formarea de bază, recunoașterea creditelor din formarea de bază, salarizarea personalului medical, iar activitățile organizației profesionale sunt prevăzute în OUG 144/2008, aprobată prin Legea 53/2014 cu modificările și completările ulterioare. Implicarea și demersurile organizației profesionale în acest domeniu au fost publicate începând cu 14 septembrie 2016 -http://www.oamr.ro/informare-cu-privire-la-demersurile-oamgmamr-privind-echivalarea-studiilor/. OAMGMAMR a fost, de asemenea, implicat înProiectul “Cadru metodologic privind recunoașterea și echivalarea competențelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către asistenții medicali care nu au urmat studii universitare de licență”, al cărui beneficiar a fost Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice. Obiectivul general al proiectului a constat în elaborarea unui cadru metodologic privind recunoașterea și echivalarea competențelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către asistenții medicali care nu au urmat programe de studii universitare de licență - http://echivalarestudiiasistenti.ro/index.php/cadru-metodologic.

Viziunea OAMGMAMReste“să fim un organism de reglementare şi reprezentare eficient şi credibil, care acţionează în acord cu principiile excelenţei şi care este continuu adaptat dinamicii schimbărilor societăţii”, iar misiunea OAMGMAMR este „susţinerea unei culturi a calităţii în cadrul organizaţiei, care să ducă la îmbunătăţirea continuă a calităţii practicii şi competenţei profesioniştilor, pentru a asigura dreptul pacienţilor la sănătate”, de aceea invităm organizațiile interesate de susținerea drepturilor asistenților medicali să desfășoare acțiuni bazate pe parteneriate oneste, în care să se acționeze și să se recunoască în mod echitabil activitățile desfășurate în beneficiul membrilor. În cazul desfășurării unor acțiuni în nume propriu, așa cum este declarată a fi acțiunea Sindicatului ”Solidaritatea Sanitară”, pentru ca rezultatele să le fie recunoscute ca atare, le recomandăm ca acestea să fie realizate fără a impune altor organizații demersuri de implementare, susținere publică și confirmare. Organizaţia noastră nu susține și nu încurajează acțiuni sub formă de ultimatumuri, agresive, bazate, în realitate, pe informații incorecte și incomplete”. Documentul este semnat de reprezentanți ai Biroului Executiv al OAMGMAMR.

DIN 25 DE ABSOLVENȚI AI UNEI ȘCOLI POSTLICEALE, 2 PROMOVAȚI; AMBII AU REUȘIT NOTE DE 5!

Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a declarat, pentru ”Telegraf”, că, potrivit Ministerului Educației, dar și ARACIS, nu pot fi acordate aceste diplome (sunt aproximativ 60.000 de asistenți medicali). În plus, președintele organizației profesionale a completat că, din păcate, în țară sunt semnalate situații extrem de grave în ceea ce privește pregătirea asistenților medicali în cadrul unor școli postliceale, care pregătesc și elevi fără diplome de Bacalaureat. Un exemplu în acest sens este Covasna; aici, dintr-o promoție de 25 de elevi, doar doi au reușit să promoveze! Și, dintre cei doi, unul a reușit să obțină nota 5, iar celălalt 5,50! ”Pot fi echivalate studiile celor doi la nivel universitar?”, întreabă președintele OAMGMAMR.

LA CONSTANȚA, 4.791 DE ASISTENȚI MEDICALI ÎȘI EXERCITĂ PROFESIA

La Constanța, potrivit vicepreședintelui organizației profesionale, Mari-Larisa Bălușescu, în evidența OAMGMAMR, filiala locală, sunt 7.914 asistenți medicali, din care au avize 4.791 de asistenți medicali. Restul sunt asistenți medicali care sunt în concedii de creștere copil, nu au locuri de muncă etc.

Citește și:

”Fabrici” de asistenți medicali, pericol public! Cine le oprește?

Foști liceeni de 5 și 6, angajați să salveze vieți!



12