INCREDIBIL! Ce au găsit specialiștii în măsline? Nu o să mai mâncăm!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu al Asociației Pro Consumatori

INCREDIBIL! Ce au găsit specialiștii în măsline? Nu o să mai mâncăm!

Sănătate 02 Mai 2017 / 16:31 4311 accesări

Un alt studiu din cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”, întreprins de specialiști ai Asociației Pro Consumatori (APC), scoate la iveală alte grave nereguli. De data aceasta, ei au analizat calitatea măslinelor. În ultima decadă a lunii aprilie, ei au analizat 20 de sortimente de măsline comercializate în sistem vrac sau ambalate în recipiente din sticlă sau tablă. ”În cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric (duce la distrugerea smalţului dentar, favorizând apariţia cariilor dentare; nu este recomandat în alimentaţia copiilor; nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree), acid lactic (poate produce reacţii alergice precum mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv, producând diverse afecţiuni digestive; alimentele ce conțin E 270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copiii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia); acid ascorbic (în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi), alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu (irită pielea, ochii şi mucoasele), benzoat de sodiu (substanță toxică cancerigenă) și gluconatul feros (provoacă eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului). „Piața acestui tip de produs este formată dintr-o cantitate consistentă de măsline colorate artificial, aproximativ 40% din cantitatea de măsline comercializate în țara noastră. Acest fapt se datorează necunoașterii de către consumator a acestui tip de fruct exotic, dar și a preferințelor de consum față de măslinele negre. Măslinele înnegrite prin oxidare sunt obținute din măsline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau al lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta în mod grav mucoasa gastrică. Având în vedere acest aspect, recomand consumatorilor să consume măsline negre netratate, zbârcite în mod natural, în copac, și care sunt obținute din fructe recoltate la maturitate completă, conservate numai prin sărare”, a explicat președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat într-un comunicat al Asociației. Tot el a adăugat că sarea este ingredientul care se regăsește în exces în acest produs; la unele sortimente, conținutul de sare per 100 grame produs depășește și cu 40% necesarul zilnic de sare din dieta unui adult. Din păcate, etichetarea măslinelor comercializate în sistem vrac nu oferă și informații referitoare la cantitatea de sare din produsele aflate la vânzare. Studiul complet poate fi citit aici:

http://www.apc-romania.ro/ro/i-consumul-de-masline-innegrite-artificial-creste-riscul-aparitiei-cancerului-gastric/NDYxLTE.html.



12