Un periplu al inspectorilor Protecției Consumatorilor Constanța prin grădinițele cu program prelungit a scos la iveală o serie de probleme legate de alcătuirea meniurilor micuților. Pe scurt, acestora li se dă mâncare puțină și subcalorică, fiindu-le afectată, pe termen lung, dezvoltarea fizică și psihică. Nu a fost sancționat niciun director de grădiniță, însă conducerea Inspectoratului Școlar a solicitat Direcției de Sănătate Publică realizarea de meniuri pe care să le recomande administratorilor acestor unități de învățământ. Rămâne de văzut și dacă aceste meniuri schimbate vor ridica prețul cotizației pe care trebuie să o plătească părinții, mulți dintre ei fiind deja nemulțumiți când este nevoie să scoată bani mai mulți din buzunare.
O temă intens disputată în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă a copiilor este legată de conținutul farfuriilor din care mănâncă. Specialiștii în nutriție sunt de părere că trebuie să se respecte neapărat piramida alimentelor, însă administratorii unităților de învățământ se plâng că este aproape imposibil să realizezi un meniu adecvat necesităților complexe ale copilului fără să ridici prețul unei mese la o sumă greu de suportat pentru majoritatea părinților. Este cunoscut faptul că problemele legate de alcătuirea și prețul hranei oferite în grădinițele cu program prelungit sunt vechi. Au existat cazuri când deși meniurile oferite de grădiniță erau conforme din toate punctele de vedere, echilibrate din punct de vedere caloric și sănătoase, cu produse proaspete în fiecare zi, părinții care suportau costul lor erau nemulțumiți: ba că de ce li se dă copiilor spanac, ba că puștiul lui nu mănâncă atât la grădință și tot așa. Cum o dai, tot nu e bine!
PROST HRĂNIȚI Și iată că s-a ajuns la situația în care micuții din grădinițe sunt prost hrăniți, iar asta are repercusiuni asupra dezvoltării lor. Problemele din grădinițele cu program prelungit din Constanța sunt legate, în mare parte, de acest aspect, discutat intens și marți, 16 octombrie, în cadrul întâlnirii dintre directorii unităților școlare și Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Comisarul șef-adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, Horia Constantinescu, prezent și el la discuții, a atras atenția că grădinițele se confruntă cu probleme legate de realizarea meniurilor, care au prea puține calorii, de instalații termice care necesită revizii complete, de spații de joacă vechi și periculoase pentru micuți. „Am discutat cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și am ajuns la o înțelegere ca, în maximum o lună, să se pregătească 10-20 tipuri de meniuri, pentru că există acolo medic nutriționist, pe care să le recomandăm administratorilor de grădiniță. Eu sper să rezolvăm aceste aspecte cât mai rapid posibil“, a declarat inspectorul școlar general al ISJ Constanța, Petrică Miu. De altfel, de săptămâna viitoare, reprezentanții Inspectoratului Școlar vor lua la rând toate grădinițele cu program prelungit pentru a vedea care sunt dificultățile cu care se confruntă acestea și a găsi modalități de rezolvare a problemelor pentru fiecare situație în parte.
Șeful CJPC a precizat că nu s-a „prescris“ nicio amendă grădinițelor controlate pentru că se dorește remedierea problemelor, nu îngreunarea activității acestora, care și așa sunt subfinanțate de stat.