INCREDIBIL! Descoperire la Cofetăria Silvian: coloranți expirați de... 16 ani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Produse cu potențial periculos

INCREDIBIL! Descoperire la Cofetăria Silvian: coloranți expirați de... 16 ani!

Social 29 August 2017 / 18:00 48603 accesări

• Unitatea a fost închisă temporar, iar toate produsele au fost retrase de pe piață. Pe unul dintre produsele necesare procedeului de preparare erau atenționări precum: „ATENȚIE! E 102, E110, E124 pot afecta activitatea/atenția copiilor”.

”Toate prăjiturile conțin E-uri. Neinformarea corectă face ca părinții să nu își mai poată proteja copiii”, a menționat șeful CJPC Constanța, Horia Constantinescu.

Cine și-ar fi închipuit căo mult lăudată Cofetărie din Constanța - cu laborator propriu, implicată într-o mulțime de acțiuni inclusiv cu diferite școli, copiii fiind pentru scurt timp mici cofetari, iar la diferite ocazii (8 Martie, Paște, Crăciun, Ziua Îndrăgostiților etc.) sunt preparate produse de cofetărie specifice fiecărei perioade -, se pretează la utilizarea în producție de ingrediente cu potențial periculos pentru consumatori?! Incredibil, dar cât se poate de adevărat! Specialiști ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța și-au pus mâinile în cap când au verificat Cofetăria Silvian din Constanța, acolo unde există laborator propriu de preparare a produselor de cofetărie-patiserie. Potrivit comisarului-șef adjunct al CJPC, Horia Constantinescu, în unitate au fost depistați coloranți expirați de... 16 ani! Nu în ultimul rând, au mai fost descoperite E-uri care erau folosite în unele produse deși nu erau comunicate consumatorilor, lucru interzis în alimentația publică. De asemenea, au mai fost găsite și E-uri cu potențial periculos pentru consumatori, iar unele proceduri de lucru erau, în opinia specialiștilor CJPC, nesigure. De exemplu, pe unul dintre produsele necesare procedeului de preparare erau atenționări precum: „ATENȚIE! E 102, E110, E124 pot afecta activitatea/atenția copiilor”.

”Toate prăjiturile conțin E-uri. Neinformarea corectă face ca părinții să nu își mai poată proteja copiii”, a menționat șeful CJPC Constanța.

DESPRE COLORANȚI Coloranții sunt substanțe care adaugă sau redau culoare produselor alimentare și includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substanțe naturale care nu sunt de regulă consumate ca alimente de sine stătătoare și care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caractersitice în alimentație. Preparatele obținute din produse alimentare și din alte materii prime comestibile naturale obișnuite prin extracție fizică și/sau chimică conducând la o extracție selectivă a pigemenților în raport cu constituenții nutritivi sau aromatici sunt considerate coloranți. Consumul unor produse alimentare în care se utilizează anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 și E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenția guvernamentală britanică pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) și realizat de către Universitatea Southampton din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Ca urmare, părinții au fost sfătuiți să îndepărteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce conțin aditivii menționați anterior. În 2008, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au impus producătorilor din industria alimentară să includă pe etichetele produselor ce conțin oricare dintre cei șase coloranți informații suplimentare sub forma unui avertisment de tipul "poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora".

Vezi video aici:

https://youtu.be/EGfXlPXqPo8

Citește și:

Ce sancțiuni a primit SC SILVIAN STAR SRL?



12