INCREDIBIL! Greva din Sănătate, ILEGALĂ?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce le răspund guvernanții sindicaliștilor din sistemul sanitar?

INCREDIBIL! Greva din Sănătate, ILEGALĂ?

Sindicaliștii din Sănătate nu se lasă intimidați: continuă greva generală!
Sănătate 31 Octombrie 2016 / 17:08 1893 accesări

Ministerul Sănătății (MS) explică, într-un amplu comunicat, că tehnocrații înțeleg și nu prea acțiunile de protest ale sindicaliștilor din Sănătate. Ba mai mult, în documentul pe care vi-l prezentăm integral, se arată că Guvernul, prin MS, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.

Iată comunicatul integral: ”Guvernul înțelege importanța și urgența revendicărilor ”Sanitas” și rămâne deschis dialogului constructiv pentru a găsi soluții responsabile și sustenabile bugetar, în beneficiul personalului din sistemul de sănătate. Ca și până acum, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice își manifestă disponibilitatea la dialog cu toți partenerii sociali. Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creșteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei. De asemenea, trebuie avut în vedere că adoptarea și punerea în aplicare a acestor modificări ar duce la apariția unor inechități noi și la discriminarea altor categorii de personal. Reașezarea grilei de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice poate fi făcută doar printr-o lege de salarizare unitară, asupra căreia Ministerul Muncii a început un amplu proces de consultare cu partenerii sociali“.

DEMERSUL SINDICAL NU ÎNDEPLINEȘTE CONDIȚIILE LEGALE

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației ”Sanitas” că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative. Acte normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale.

ÎN ACEST CAZ, în comunicatul MS se subliniază: ”Solicitările ”Sanitas”, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010; declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social - nr. 62/2011. Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației ”Sanitas” că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar-Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 și, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă. De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Totodată, menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația ”Sanitas” nefiind în niciuna dintre acestea: Angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat;

Angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv); părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor. Prin urmare, nicio revendicare a Federației ”Sanitas”, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă. Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere. Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei“.

SINDICALIȘTII DIN SĂNĂTATE NU SE LASĂ INTIMIDAȚI: CONTINUĂ GREVA GENERALĂ!

Federația Sanitas a răspuns în scurt timp, emițând următorul comunicat:

„Negocierile Federaţiei SANITAS cu Ministerul Sănătăţii au eşuat, cu toate că 75.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat astăzi în grevă generală.

Inflexibilitatea manifestată reflectă de fapt lipsa de interes a guvernanților pentru a găsi soluţii fiabile la solicitările SANITAS.

Toate nemulţumirile transmise astăzi de către oamenii din Sănătate au rămas fără răspuns. Mai mult, la întâlnirea de lucru a comisiilor reunite de Buget, Finanţe, Bănci - Muncă şi Protecţie Socială din cadrul Camerei Deputaţilor, reprezentanţii guvernului tehnocrat au respins categoric toate amendamentele privind OUG nr. 20/2016 depuse de reprezentanţii SANITAS şi au declarat că greva generală declanşată de SANITAS este ilegală.

Le reamintim domnilor tehnocraţi că doar justiţia se poate pronunţa asupra legalităţii grevei generale şi considerăm că datoria lor este aceea de a găsi soluţii pentru angajaţii unui sistem şi aşa vitregit de ani de zile.

Greva generală va continua şi facem un apel către toţi colegii să nu se lase intimidaţi şi să nu uite că „Împreună suntem mai puternici !”, precizează comunicatul trimis de Biroul de presă al Federaţiei SANITAS din România.

COMISIILE REUNITE AU APROBAT PLATA SPORURILOR LA NIVELUL ANULUI 2016 PENTRU PERSONALUL MEDICAL

Comisiile reunite de Buget şi Muncă au aprobat, luni, plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Sporurile care ar urma să fie plătite la nivelul anului 2016, nu la nivelul anului 2009 aşa cum era până acum, se referă la sporuri precum cele pentru gărzi, de weekend sau cele acordate de sărbători, amendamentul fiind votat în unanimitate în comisiile reunite de Buget şi Muncă, parlamentarii PNL fiind însă absenţi.

De altfel, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că PSD-ul îşi face în acest fel imagine pentru alegeri, precizând că nu există resurse financiare suficiente care să permită plata bonusurilor la nivelul anului 2016.

De asemenea, comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat, începând cu 1 decembrie, majorarea salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.

Amendamentele urmează a fi votate în plenul Parlamentului.

PREMISE FAVORABILE

După prima zi de greva generală organizată de FEDERAȚIA SANITAS în unitățile sanitare din toate județele țării, luni seara au apărut premise favorabile: în ședinta reunită a Comisiilor de muncă și de buget din Camera Deputaților, amendamentele noastre la OUG 20/2016 au fost aprobate. Astfel, introducerea categoriilor omise din OUG 20/2016 în grilele noului document legislativ (personalul TESA, angajații din DSP-uri, etc), calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariaților din clinic și neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucrătorii din asistența socială etc, pot deveni realitate.

Urmează ca mâine, 1 noiembrie, plenul Camerei Deputaților să adopte toate amendamentele noastre.

La ședința Comisiilor de astăzi, reprezentanții guvernului au susținut în continuare că amendarea OUG este inoportună și că greva noastră este ilegală. Aceștia au fost susținuți de o parte din deputați care s-au și retras din sala de ședință.

Din fericire, cvorumul a putut fi asigurat și în lipsa lor, iar amendamentele au putut fi aprobate prin votul deputaților rămași în sală, deputați care nu au putut întoarce spatele celor 400.000 de salariați și familiilor acestora, precum și pacienților care așteaptă cu răbdare încheierea protestelor și îmbunătățirea condițiilor din sistemul sanitar public de stat.

Până la votul final din plenul Camerei Deputaților, vot care asigură realizarea dezideratelor Federației SANITAS, GREVA GENERALĂ continua!

Citește și:

GREVA GENERALĂ din Sănătatea constănțeană, în imagini!

Dezinteresul guvernanților aruncă Sănătatea în HAOS: GREVĂ GENERALĂ!



12