Continuăm campania de informare prin care vă prezentăm care sunt pericolele din produsele de post aflate în comerț. Iată ce spun reprezentanții Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) România despre unele din produsele preferate pe timp de post, pe care unii din noi le consumăm cu plăcere, fără să știm ce conțin de fapt. Cei de la APC au achiziționat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea produselor vegetale, 35 de preparate și semipreparate. Pentru a vedea care sunt produsele în care s-au găsit substanțe periculoase, dar și întregul studiu, puteți accesa link-ul http://www.apc-romania.ro/ro/i-chimicalele-din-produsele-de-post/MzkyLTE.html. Dintre aditivii alimentari identificați în cele 35 de produse vegetale, mulți sunt suspecți de apariția unor probleme grave de sănătate. Unul din produse - Tofu - conține clorură de calciu (E509). Potrivit specialiștilor, acumularea clorurii de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care și gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi sau chiar și comă. Soluția este cu atât mai periculoasă cu cât se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele.
SUBSTANȚE VINOVATE DE APARIȚIA A ZECI DE BOLI
Iată ce aditivi alimentari periculoși au mai fost descoperiți: E100 - curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane. E200 - acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor, denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii. E202 - sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman. E223 - metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile. E407 - caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție. ”Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, și nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se știe că, prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și grăsimi trans, cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL), fapt care poate favoriza apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale”, a precizat președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Citește și: