INCREDIBIL! „Scurgeri“ importante pentru sistemul sanitar! Vezi mecanismul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În vreme ce Sănătatea autohtonă este în agonie

INCREDIBIL! „Scurgeri“ importante pentru sistemul sanitar! Vezi mecanismul!

Sănătate 16 Iulie 2017 / 16:18 1542 accesări

Dezvoltarea lentă a sistemului de sănătate românesc, fie că vorbim de dotări, fie că vorbim de infrastructură sau de perfecționarea personalului medical, nu face altceva decât să încurajeze turismul medical, evident în defavoarea noastră. De ce spunem asta? Este cât se poate de simplu. Tot mai mulți români, imediat ce prind o portiță de a pleca să se trateze în afară, o fac fără să se mai uite înapoi, exceptându-i pe cei care își permit oricum să plece fără prea multă birocrație. Astfel, pacienții români, în loc să lase banii în țară, cu care ar fi putut lejer să se investească, mai ales că avem nevoie disperată, îi lasă în diferite alte țări. De exemplu, numai în Austria, acolo unde sistemul medical este net superior din toate punctele de vedere celui autohton, au fost lăsați, în ultimii 10 ani, circa 250 de milioane de euro anual pentru tratamente, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, fondatorul companiei care se ocupă de turism medical între România şi Austria, AT-Med, Darius Pencea. Suma este similară cu investițiile pentru fiecare din cele trei spitale regionale pe care autoritățile vor să le ridice la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, estimate la 200 de milioane de euro fiecare. Pencea a precizat, tot pentru sursa menționată, că 90% din cei 250 de milioane de euro reprezintă tratamente făcute din banii pacienţilor.

„Cine alege Austria alege medicina cea mai scumpă, infrastructura cea mai bună de medicină şi toţi merg acolo pentru că au încredere că medicina de acolo este actualizată”, a afirmat Pencea. Acesta spune că, de cele mai multe ori, cazurile grave ajung în Austria, de aceea firma AT-Med, care se ocupă de intermediere medicală şi traducere, primeşte lunar circa 25 de cereri de la pacienţi cu boli oncologice. Ideea de a se ocupa de intermediere medicală şi traducere i-a venit lui Pencea în 2009, după ce un prieten i-a cerut să-l ajute cu traducerea analizelor şi facilitarea intrării într-un spital din Viena pentru fiul lui bolnav de leucemie.

În acel moment, potrivit news.ro, a realizat că românii au nevoie de intermediari şi traducători atunci când ajung în spitalele din Viena. În 2009, antreprenorul a intrat în discuţii cu Camera de Comerţ din Austria şi a făcut un plan de afaceri. În 2010 antreprenorul şi-a deschis o firmă în Austria, care se ocupă de intermediere medicală şi traduceri, şi a devenit şi traducător autorizat. Pencea spune că a investit în afacerea sa din resurse proprii între 25.000 - 40.000 de euro, iar restul banilor până la 70.000 de euro au fost subvenţionaţi de Camera de Comerţ din Austria.

ȘI AFACEREA A CONTINUAT Anul trecut compania a ajuns la o cifră de afaceri de 450.000 de euro şi estimează că anul acesta va ajunge la 600.000 de euro, mai scrie news.ro. Antreprenorul locuieşte în Viena, dar ajunge de câteva ori pe lună în România pentru discuţiile pe care le are cu pacienţii români care apelează la serviciile companiei sale. “Deocamdată ne ocupăm doar de aducerea românilor în Austria şi vrem să aducem şi oameni din Moldova. Noi nu lucrăm doar pentru oamenii bogaţi, ci şi pentru oamenii asiguraţi. (...) Noi ne ocupăm de actele necesare şi ţinem legătura cu casele private de sănătate”, a zis Pencea, care a mai spus că în prezent colaborează cu 6 spitale din Viena.

TARIFE În ceea ce priveşte tarifele firmei, acestea pornesc de la 75 de euro pe oră pentru traduceri şi intermediere, dar nu depăşesc 450 de euro la 24 de ore. În acelaşi timp, firma este subvenţionată pentru fiecare pacient care stă în Austria.

“Noi ne orientăm sau îi aducem costul estimativ strict pe bugetul lui. Clientul român ne spune dacă el îşi permite şi ce şi-ar permite. Există clinici care te pot trata la trei categorii de preţ. Poţi să fii tratat de un medic unde spitalizarea costă 600 de euro, dar dacă pui preţ şi pe lux, poţi fi tratat de acelaşi medic la un preţ care poate să urce până la 1.500 de euro pe zi”, a spus fondatorul AT-Med. Iar statul român trebuie să aibă în vedere că vorbim de bani pe care țara noastră i-a pierdut și continuă să îi piardă numai în cazul Austriei; or, pacienții noștri se mai tratează și în alte țări. Este un alt motiv de îngrijorare pe care guvernul trebuie să îl aibă, exceptându-l pe cel care face referire la exodul medicilor, dar și asistenților medicali, care este pur și simplu de neoprit! Din nou, în acest caz, vorbim de sume importante pe care țara noastră le pierde cu pregătirea doctorilor, pentru ca apoi ei să exceleze în spitale din străinătate; iar numărul lor este tot mai mare.



12