Nu credem că mai este vreun român care să nu fi auzit despre scandalul spaniol: Catalonia vs restul ţării. Foarte pe scurt, în Catalonia s-a organizat un referendum pentru independență, însă administraţia acestei provincii a suspendat declararea acesteia. A urmat o bâlbâială denumită „simbolică”, iar acum cotidianul „El Pais“ a înaintat atenţiei publice o ipoteză extrem de interesantă: administrația spaniolă va fi înlocuită... digital! Potrivit sursei citate, timp de doi ani, mai mulți oficiali catalani au mers în repetate rânduri în Estonia, pentru a copia modelul de e-guvernare al acestei țări. Adepții independenței lucrează la un registru civil, integrat în ceea ce ar urma să devină „Administrația Digitală a Națiunii”, care include „identificarea și caracterizarea persoanelor din Catalonia, a organizațiilor și a proprietăților acestora”, potrivit proiectului, informează Digi24. Pe lângă registrul civil, proiectul mai include un sistem de identificare digitală, pentru proceduri birocratice, și un portal cu domeniul gov.cat.
Cu numai câteva zile înainte de referendumul pentru independență din Catalonia, considerat ilegal de autoritățile spaniole, guvernul catalan a adoptat un Plan de Acțiune al Pactului Național pentru Societatea Digitală, prin care ar urma să se obțină în practică independența administrativă față de restul Spaniei. Deși liderul catalan Carles Puigdemont a suspendat declararea independenței, pentru a purta un dialog cu Madridul, autoritățile locale lucrează la capacitate maximă pentru a finaliza programul de guvernare digitală.
Proiectul a fost descoperit în urma unor percheziții care au avut loc luna trecută, în baza unor acuzații că autoritățile locale ar fi pus mâna ilegal pe datele fiscale ale catalanilor. Autoritățile spaniole au crezut inițial că aceste date urmau să fie folosite pentru a se face un recensământ, în vederea referendumului, dar acum cred că de fapt au folosit pentru crearea unui registru civil, care să stea la baza colectării de taxe, după declararea independenței, mai scrie „El Pais“.
Cum funcţionează Estonia?
După declararea independenței față de URSS, Estonia a pornit de la zero în ceea ce privește administrația. Acest lucru i-a permis să folosească cele mai noi tehnologii. Acum, țara este una dintre puținele din lume în care toate taxele sunt plătite exclusiv online. Estonienii spun că doar trei lucruri nu se pot face online în ţara lor - nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă. Dar asta nu pentru că nu ar fi tehnic posibil, ci pentru că sunt decizii mult prea importante şi e nevoie de un filtru uman. Tot datorită informatizării, Fiscul din mica ţară baltică este unul dintre cele mai eficiente din lume - cheltuie doar 40 de cenţi pentru a colecta 100 de euro. Spre comparaţie, în Germania, pentru colectarea aceleiaşi sume se cheltuie de patru ori mai mult. Estonia este, de altfel, prima țară din lume care deschide o e-ambasadă. Se va întâmpla în 2018, la Luxemburg. În această e-ambasadă își va păstra băncile de date.