Inculparea infantei Cristina, contestată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la agonie la extaz

Inculparea infantei Cristina, contestată

Monden 06 Aprilie 2013 / 00:00 426 accesări

Familile regale europene se bucură, de obicei, de prestigiu şi de popularitate, iar când reputaţia le este afectată, ies la iveală slăbiciuni şi practici care nu au nimic de-a face cu onoarea. Între aristocraţie şi autocraţie este o dispută veche, care în vreme de criză capătă noi valenţe.

EGALITATE ÎN FAŢA LEGII Casa regală spaniolă este protagonista unui scandal de corupţie din care va ieşi serios şifonată, deşi se fac demersuri pentru limitarea rolului său. Procurorul Pedro Horrach, din cadrul departamentului de luptă împotriva corupţiei, a înregistrat ieri contestaţia la decizia de inculpare a infantei Cristina, fiica cea mică a regilor Spaniei, în dosarul Noos, în care soţul său, Inaki Urdangarin, este cercetat pentru deturnare de fonduri publice. Recursul depus de procuratură priveşte decizia anunţată în urmă cu două zile, potrivit căreia judecătorul care instrumentează dosarul menţionat, Jose Castro, a decis să o citeze pe infanta Cristina ca inculpată, pe 27 aprilie. Magistratul arată că a găsit 14 indicii potrivit cărora soţia lui Inaki Urdangarin ar fi colaborat cu acesta şi fostul lui asociat, Diego Torres, în comiterea delictului de deturnare de fonduri publice. Procuratura anticorupţie cere amânarea audierii din 27 aprilie şi invocă principiul egalităţii în faţa legii şi afirmă în recursul său că audierea unei persoane pentru fapte care, a priori, nu prezintă caracter delictual şi echivalează cel puţin cu un tratament discriminatoriu.

Judecătorul Jose Castro, care conduce, începând din decembrie 2011, instrucţia ce îl vizează pe Inaki Urdangarin, soţul infantei Cristina, cercetat pentru că, împreună cu un fost asociat, a deturnat fonduri publice în valoare de câteva milioane de euro, a deschis o anchetă împotriva prinţesei, afectând imaginea monarhiei spaniole.

IPOSTAZE INEDITE În Marea Britanie, familia regală este în culmea popularităţii. Regina Elisabeta a II-a a fost recompensată cu una dintre cele mai prestigioase distincţii din cinematografia britanică, primind un premiu BAFTA onorific, joi seară, la Londra, pentru sprijinul acordat industriei de film şi celei de televiziune. Actorul şi regizorul Kenneth Branagh i-a înmânat suveranei, în vârstă de 86 de ani, acest premiu. Regina patronează multe dintre organizaţiile din industria de divertisment din Marea Britanie, de când a urcat pe tron, în 1952. Regina şi-a demonstrat pasiunea pentru industria de film, anul trecut, când a apărut alături de actorul Daniel Craig într-un videoclip regizat în stilul peliculelor din seria Bond, care a fost proiectat în timpul ceremoniei oficiale de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

Familia regală se bucură de o susţinere considerabilă din partea opiniei publice din Marea Britanie, stimulată de căsătoria prinţului William cu Catherine Middleton, în 2011 şi de ceremoniile organizate în 2012 pentru a marca Jubileul de Diamant al suveranei. Venirea pe lume a primului copil al cuplului princiar britanic, prevăzută pentru luna iulie, va contribui probabil şi mai mult la creşterea cotei de popularitate. Prinţul William mai are însă nevoie de timp pentru a se obişnui cu copiii. Acesta a fost pus, joi, într-o situaţie puţin jenantă, după ce o fetiţă de 4 ani a refuzat să primească un sărut pe frunte de la el. Alături de Catherine Middleton, s-a aflat într-o vizită la Glasgow, în Scoţia. Însărcinată în şase luni, soţia sa continuă să contrarieze. Cu toate că în mod oficial mai are doar trei luni până la naştere, aceasta îşi păstrează silueta suplă şi nu prezintă nicio urmă de burtică.



12