Incursiune în locuinţa tradiţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Arta populară din Dobrogea”

Incursiune în locuinţa tradiţională

Cultură 06 Iunie 2013 / 00:00 382 accesări

În încercarea de a valorifica bogatul patrimoniu material pe care îl deţine, Muzeul de Artă Populară îi aşteaptă pe turişti şi constănţeni să treacă pragul locuinţei tradiţionale dobrogene. De aceea, muzeul de etnografie de la malul mării a deschis, ieri, expoziţia temporară „Arta populară din Dobrogea”, prin care sunt reconstituite „camera curată” şi „încăperea de locuit”. Aceasta reuneşte piese semnificative din patrimoniul instituţiei de cultură din secolul al XIX-lea.

„CAMERA CURATĂ” În „Camera curată”, de sărbătoare, sunt prezentate cele mai frumoase obiecte decorative ale gospodăriei, dispuse în trei „puncte” de interes: colţul cu patul şi lada de zestre, colţul cu masa şi peretele de răsărit cu icoane. Ştergare de borangic bogat ornamentate, covoare de lână, aşternuturi de pat, cearşafuri, cuverturi şi perne se regăsesc în această parte a locuinţei.

ÎNCĂPEREA DE LOCUIT După ce publicul pasionat de etnografie a păşit în „camera curată”, este invitat să pătrundă în încăperea de locuit şi tinda cu vatră. În acest spaţiu al locuinţei tradiţionale se regăsesc ţesături de uz casnic, dar şi vase din lemn, metal, ceramică. Nu lipsesc formele pentru dospitul pâinii, lopata cu care se punea pâinea în cuptor. Tot în această cameră, un loc important îl ocupă masa şi scaunele joase din lemn, dar şi războiul de ţesut şi alte unelte şi instrumente precum: roţi de tors, maşini de scos sămânţa din bumbac.

Această expoziţie reprezintă o încercare de a familiariza publicul larg cu categoriile de obiecte care definesc conceptul de artă populară: port tradiţional, ţesături pentru decorarea interioarelor ţărăneşti, mobilier, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, ustensile şi instalaţii tehnice folosite în meşteşuguri.

Taguri articol


12