Muzeul de Artă din Constanţa este una dintre instituţiile de prestigiu din ţară, promotoare ale artei moderne şi contemporane. Colecţia sa, însumînd peste 7300 de exponate, prezintă lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă, semnate de artişti români consacraţi precum: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucureanu, Ion Jalea sau Gheorghe Anghel. Expoziţiilor permanente li se adaugă şi cele temporare, de certă valoare artistică, instituţia de la malul mării reuşind, astfel, să suscite interesul iubitorilor de artă, prin prezentarea pe simeze a creaţiilor semnate de artişti constănţeni sau din alte colţuri ale ţării, precum şi ale unor artişti pe nedrept „neuitaţi“ sau care sînt mai bine cunoscuţi şi cotaţi în străinătate, decît în ţara natală. Prima expoziţie din acest an, realizată de tînăra şi talentata artistă Anca Deaconu, este programată la sfîrşitul acestei săptămîni.
Ca un promotor al artei contemporane, Muzeul de Artă va oferi şi în acest an, iubitorilor de artă, expoziţii de patrimoniu, cum sînt cele care îi aduc în prim-plan pe pictorii interbelici Ion Popescu-Negreni (1907-2001) şi Radu Drăgoescu (1914-1999). Cu prilejul expoziţiei închinate lui Radu Drăgoescu, descendent al unei familii nobiliare româneşti, ale cărei rădăcini se pierd în secolul al XVI-lea, fiica acestuia, artista Şerbana Drăgoescu, va dona Muzeului de Artă din Constanţa cinci lucrări din creaţia tatălui său.
Tablourile artiştilor români din diaspora, în viaţă sau trecuţi în lumea umbrelor şi pe nedrept uitaţi de către conaţionalii lor, vor fi expuse pe simezele Muzeului de Artă. Dorin Creţu, artist care promovează artă românească la Paris sau Mihai Horea, fratele poetului Ion Horea şi familia Ţipoia (tată şi fiu) sînt cîteva dintre numele care vor rezona la Muzeul de Artă. În luna iunie, la Constanţa va fi vernisată o expoziţie retrospectivă închinată Mircea Ciobanu – pictor foarte bine cotat în Elveţia, unde, de altfel, a şi lucrat şi s-a stins -, care, ulterior, va fi itinerată şi la alte muzee de artă din ţară. De asemenea, artişti contemporani din România, dar şi din ţări precum Franţa sau Italia vor expune la malul mării. Prin acest gen de expoziţie contemporană se face trecerea către schimbul intercultural. Pe agenda Muzeului de Artă din Constanţa se află, deja, o expoziţie a Ambasadei Japoniei în România - în contextul anului prieteniei „Japan-Danube“ şi al celor 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia -, precum şi o manifestare de anvergură organizată de Institutul Cultural Polonez din Bucureşti.