„Incursiuni virtuale în istoria antică a Tomisului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Incursiuni virtuale în istoria antică a Tomisului”

Cultură 26 August 2011 / 00:00 1703 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) va putea fi vizitat, din noiembrie, de pasionaţii de cultură din întreaga lume, printr-un singur... click. Accesând adresa de internet a instituţiei de cultură, www.minac.ro, dar şi pe cea a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), www.cjc.ro, ei vor trăi o experienţă unică, putând face memorabile „Incursiuni virtuale în istoria antică a Tomisului”. Lansarea oficială a proiectului cu acelaşi nume, care se derulează cu finanţare nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului Naţional Cultural (AFNC), în parteneriat cu CJC, a avut loc, ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, în prezenţa asistent managerului de proiect Delia Cornea, a reprezentanţilor MINAC, dr. Livia Buzoianu şi dr. Traian Cliante, dar şi a reprezentantului CJC, Bogdan Niţescu.

„În străinătate, marile centre universitare, marile instituţii de cultură îşi digitizează patrimoniul”, a spus asistent managerul de proiect, Delia Cornea. De asemenea, cercetătorul ştiinţific gr. I al MINAC, dr. Livia Buzoianu, a remarcat: „Partea virtuală poate că are un impact mai mare asupra publicului. Este partea care va semnaliza obiectivele de interes major din patrimoniul nostru cultural, care se adresează vizualului şi imaginaţiei, care au ca punct de pornire realitatea arheologică”. „Prin acest program, ne apropiem de publicul larg, în special de cei tineri, mult mai captaţi de mijloacele moderne, în măsură să acceseze tot felul de programe”, a menţionat specialistul MINAC, dr. Traian Cliante.

RECONSTITUIRI 3D NARATE Cei care vor vizita pagina web de prezentare a proiectului „Incursiuni virtuale în istoria antică a Tomisului”, ce va fi făcută publică pe site-urile www.minac.ro şi www.cjc.ro, vor viziona reconstituiri 3D narate, în limba română şi engleză, în format Teleenciclopedia, ale Edificiului Roman cu Mozaic, Zidului de incintă al cetăţii Tomis, Mormântului Hypogeu, dar vor vedea şi harta interactivă a zonei de interes turistic (perioada antică) a oraşului Constanţa şi o galerie foto cu piesele cele mai valoroase din patrimoniul MINAC. Reconstituirile şi imaginile vor rula şi pe plasmele din interiorul MINAC. Obiectivul general al proiectului este digitizarea şi punerea în circulaţie naţională şi internaţională a descoperirilor reprezentative din spaţiul dobrogean, prin promovarea patrimoniului cultural tomitan corespunzător perioadei greceşti şi romane: tezaurul cu sculpturi de la Tomis (secolele II-III), mormântul de adolescentă de la Tomis (sec. II), Mormântul Hypogeu de la Tomis (sec. IV), Edificiul Roman cu Mozaic (sec. IV- VI) şi sălile Tezaurului din expoziţia permanentă (sec. III î. Hr. - IV d. Hr.).

Valoarea proiectului este de 43.680 lei, din care finanţarea nerambursabilă a AFCN este de 38.456 lei, iar contribuţia proprie a solicitantului este de 5.224 lei.



12