Parlamentarii pot spune că de acum încolo trăiesc pe picior mare. Asta pentru că de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare, indemnizațiile deputaților și senatorilor s-au majorat de la 6.000 de lei la, ATENȚIE!!!, 13.000 de lei. Întrebați dacă merită acești banii, parlamentarii uită de disputele și convingerile politice și spun aproape la unison că este normal ca aleșii în Parlamentul României să primească acești bani, pentru că „depun o muncă asiduă și au o răspundere mare“(?!)
„Să dăm salarii mari la toată lumea, dar să începem cu noi“, așa țipau în cor mai mulți parlamentari în urmă cu câteva luni. Ba chiar unii dintre ei spuneau că nu le ajung banii de pe o lună pe alta, în condițiile în care venitul net al unui deputat sau senator era de 6.000 de lei. Iată că „strigătele de ajutor“ ale parlamentarilor au fost auzite la Palatul Victoria, iar Guvernul a inclus în noua Lege a salarizării o serie de creșteri spectaculoase ale veniturilor deputaților și senatorilor. Potrivit actului normativ, care a intrat în vigoare la 1 iulie, parlamentarii vor primi din această lună de două ori mai mulți bani decât până acum. Potrivit Legii salarizării, indemnizațiile deputaților și senatorilor s-au majorat de la 6.000 de lei la, ATENȚIE!!!, 13.000 de lei. Întrebați dacă merită acești banii, parlamentarii uită de disputele și convingerile politice și spun aproape la unison că este normal ca aleșii în Parlamentul României să primească acești bani, pentru că „depun o muncă asiduă și au o răspundere mare“. Atât de mare este răspunderea parlamentarilor încât unii dintre ei „cad la datorie“. Printre aceștia se numără și senatorii USR Mihai Goțiu şi Vlad Alexandrescu, care au fost surprinşi dormind în de mai multe ori în timpul ședințelor parlamentare. Ținând cont de noile date, pe lângă indemnizația de parlamentar, care se ridică acum la 13.000 de lei, alesul mai primește bani pentru cazare, combustibil, deplasări în circumscripția electorală, diurna plătită pentru fiecare zi de activitate, dar și pentru activitatea parlamentară (cabinet parlamentar, angajați, protocol, alte cheltuieli). În total, cheltuielile cu un deputat sau un senator se ridică la peste 30.000 de lei. Trai, nenică!
MAI PUȚINI BANI PENTRU IOHANNIS
De venituri consistente au parte și cei mai importanți oameni în stat, chiar dacă de la 1 iunie salariile acestora au scăzut după ce au expirat prevederile unei ordonanțe date de Guvernul Ponta și a intrat în vigoare Legea salarizării unitare. Potrivit noului act normativ, salariul președintelui țării a scăzut de la 1 iulie de la 21.500 de lei la 17.500 de lei, cel al premierului de la 21.500 de lei la 16.700 de lei, iar cel al șefilor celor două Camere ale Parlamentului de la 21.500 de lei la 16.700 de lei. Pe de altă parte, tot de la 1 iulie au fost majorate și salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Potrivit Legii salarizării unitare, primarul general al Capitalei primește de acum încolo 14.500 de lei, un primar de municipiu va încasa 10.800 de lei, un primar de oraș 8.700 de lei, iar un primar de comună - aproximativ 6.500 de lei. Vestea că li s-au majorat indemnizațiile s-a răspândit cu repeziciune în rândul aleșilor locali. În județul Constanța, edilii au spus că este o reparație față de ei și o normalitate, în condițiile în care au o răspundere uriașă. „E anormal ca, într-o primărie sau într-un consiliu județean, un director sau un șef de serviciu să câștige aproape dublu față de șeful instituției“, a spus președintele Consiliului Județean Constanța, Horia-Marius Țuțuianu.