Indemnizaţii și zile libere pentru părinţi, în 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Indemnizaţii și zile libere pentru părinţi, în 2018

Social 20 Ianuarie 2018 / 13:40 2916 accesări

Dacă aveți copii, vă bucurați de anumite drepturi garantate de lege. Fie că este vorba despre zile libere atunci când copilul este bolnav sau despre diferite indemnizații, părinții ar trebui să fie informați.

Mai exact, mamele care tocmai au născut au dreptul la concedii și indemnizații, precum cele pentru maternitate sau pentru risc maternal. De asemenea, tații pot cere acordarea unui concediu paternal și au și ei dreptul la indemnizație de creștere a copilului, de îngrijire a acestuia atunci când este bolnav și acordarea unui liber anual pentru a merge la doctor cu copilul.

Concediul și indemnizația de risc maternal

Concediul de risc maternal se acordă gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, pentru protecția sănătății și securității acestora și/sau a fătului/copilului lor, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.

Atât concediul, cât și indemnizația de risc maternal (în cuantum de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni) se acordă fără a fi nevoie de îndeplinirea stagiului de cotizare.

Concediul și indemnizația de maternitate

Salariatele care urmează să nască pot intra, conform OUG nr. 158/2005, în concediul de maternitate și pot primi o indemniza?ie lunară care depinde de stagiul de cotizare. Durată concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele este de 126 de zile calendaristice, acordate împărțit: 63 de zile pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, acordate după naștere, însă medicul poate stabili o altă împărțire.

Concediul paternal

Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare. Acest concediu se acordă la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, în baza certificatului de naștere al acestuia.

Concediul de creștere a copilului

Oricare dintre părinți poate cere concediul și indemnizația de creștere a copilului, după cum prevede OUG nr. 111/2010, dacă a realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile. De la 1 ianuarie 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului are o limită minimă de 1.250 de lei, iar maximul ei este de 8.500 de lei.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Angajații au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani, conform unor modificări recente la OUG nr. 158/2005. Înainte, concediul se acordă până la vârsta maximă de șapte ani a copilului bolnav. Mai mult, părinții au dreptul la timp liber anual pentru a-și duce copilul la un control medical de rutină.



12