India, pe punctul de a exploda din cauza unui militant anticorupţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

India, pe punctul de a exploda din cauza unui militant anticorupţie

Externe 18 August 2011 / 00:00 391 accesări

Zeci de mii de persoane s-au adunat, ieri seara, în centrul capitalei indiene, pentru a susţine un militant anticorupţie, Anna Hazare, care a intrat în greva foamei, pentru a cere înăsprirea legislaţiei în domeniu, un demers calificat de premier ca ”total nefondat”. Pentru milioane de indieni sătui de corupţia endemică din ţară şi de serviciile proaste ale statului, Anna Hazare, care are 74 de ani, a devenit o adevărată inspiraţie, un Mahatma Gandhi al secolului XXI. Hazare a fost arestat marţi, cu câteva ore înainte de a-şi începe greva foamei - ultima picătură ce a umplut paharul: numeroase proteste au izbucnit în întreaga ţară. Tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci, fără a fi afiliaţi politic, au ieşit pe străzi într-o rară dovadă de solidaritate - un amestec cu potenţial periculos pentru orice partid care ar fi la putere în India. Studenţi, jurişti, profesori şi directori au invadat reţelele de socializare - Twitter şi Facebook - pentru a răspândi mesajul de solidaritate şi pentru a-şi exprima frustrările privind corupţia. Majoritatea observatorilor nu se aşteaptă, totuşi, ca India să urmeze exemplul ţărilor din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu, însă în această ţară, unul din cinci cetăţeni suferă de foame şi aproape jumătate din populaţia de 1,2 miliarde de oameni este săracă, acestea ar putea fi cauze ale unei eventuale revolte.

În ciuda sărăciei populaţiei, India este considerată o economie emergentă, care de zece ani înregistrează o creştere economică de peste 10%. India a fost guvernată aproape tot timpul, de la independenţa obţinută în 1947, de aceeaşi dinastie familială. Zeci de ani, indienii au rămas uniţi de aceşti lideri, dar anul acesta pare să se fi căscat o prăpastie între vechea gardă şi o populaţie tânără şi activă. În ultimii ani, Partidul Congresului a fost marcat de tot mai multe scandaluri de corupţie, în special acuzaţii că a primit mită de milioane de dolari pentru vânzarea licenţelor de telefonie mobilă. În prezent, Parlamentul examinează o lege care le-ar oferi imunitate juridică premierului şi magistraţilor de rang înalt, în cazul în care ar fi bănuiţi de corupţie. Hazare cere înăsprirea acestei legi. Premierul Manmohan Singh le-a spus parlamentarilor că gestul lui Anna Hazare de a intra în greva foamei pentru a determina schimbări legislative este ”un mijloc de a ocoli democraţia”. Hazare a refuzat, marţi, oferta autorităţilor de a fi eliberat din arest. El a spus că preferă să rămână în închisoare, dacă nu-şi poate relua protestul public.

Anna Hazare a mai făcut o grevă a foamei, în aprilie, când Guvernul a acceptat să depună un proiect de lege - Jan Lokpal - privitor la instituţia avocatului poporului. În final, legea a cuprins 34 dintre cele 40 de principii susţinute de Hazare, dar activistul şi alţi susţinători ai săi au respins-o. Hazare spune că avocatul poporului ar trebui să aibă mandatul de a-i investiga pe premier şi pe înalţii magistraţi, dar Guvernul a refuzat să includă acest principiu în lege, spunând că autoritatea Executivului ar fi erodată. De asemenea, Hazare vrea ca avocatul poporului să-i poată investiga şi pe deputaţii acuzaţi că au luat mită pentru a vota într-un anumit fel şi vrea ca această instituţie să poată adresa întrebări Parlamentului. Guvernul spune însă că asemenea anchete trebuie să fie desfăşurate de deputaţii înşişi.



12