Îndulcitorii din alimentaţie sunt periculoşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Îndulcitorii din alimentaţie sunt periculoşi

Monden 04 Iulie 2011 / 00:00 537 accesări

Două noi studii au identificat o serie de legături între aşa-numitele băuturi răcoritoare dietetice, fără zahăr, şi o stare a sănătăţii mai precară. Persoanele care susţin că beau două sau mai multe astfel de sucuri fără zahăr pe zi, au înregistrat o creştere a circumferinţei taliei de până la şase ori mai mare decât la persoanele care nu consumă astfel de sucuri, conform cercetătorilor de la Centrul pentru Medicină al Universităţii Texas, din San Antonnio. Un al doilea studiu a ajuns la concluzia că îndulcitorul aspartam, deseori folosit în compoziţia băuturilor răcoritoare fără zahăr, duce la creşterea nivelului de zahăr în sângele şoarecilor bolnavi de diabet.

Concluziile acestor studii indică faptul că promovarea băuturilor răcoritoare dietetice ca alternative sănătoase la băuturile răcoritoare cu zahăr este o greşeală. Băuturile răcoritoare dietetice pot avea zero calorii, dar nu şi zero efecte negative. Studiul privind creşterea circumferinţei taliei a fost realizat pe un grup de 474 voluntari ce au fost urmăriţi medical timp de zece ani. Grupul consumatorilor de băuturi răcoritoare dietetice au înregistrat creşteri ale circumferinţei taliei cu 70% mai mari comparativ cu cei care nu consumau astfel de băuturi răcoritoare. Grăsimea abdominală reprezintă un risc major pentru declanşarea anumitor tipuri de diabet, boli cardiovasculare, cancer şi alte condiţii cronice. În studiul realizat pe cobai, oamenii de ştiinţă au oferit aspartam, un îndulcitor fără calorii, unor şoareci bolnavi de diabet. Un grup de cobai a fost păstrat drept martor, fără să primească aspartam. După trei luni, cobaii care au primit aspartam aveau deja un nivel ridicat al zahărului în sânge, comparativ cu cei care nu au primit acest îndulcitor în alimentaţie.

Taguri articol


12