După declinul şi stagnarea din anii trecuţi, industria alimentară începe să aibă o evoluţie ascendentă. Chiar dacă pregătirile pentru sărbătorile de iarnă au intrat în linie dreaptă, ceea ce înseamnă că se va lucra la capacitate maximă şi pe un volum al vînzărilor net superior, comparativ cu lunile trecute, adevărata creştere se va produce în 2009. Marii retaileri şi producătorii de alimente vor avea creşteri mai pronunţate în prima parte anului 2009, ca urmare a producţiei ieftine din 2008. „Industria alimentară va avea un ritm de creştere de 5-10% în prima parte a anului 2009, dar se va reduce în a doua jumătate, astfel încît, pe tot anul, media de creştere va fi de 5%”, a declarat preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu. În opinia lui, consumul va creşte în oraşele mici şi mijlocii şi va scădea în marile centre urbane. Ghizdeanu a susţine că, în timestrul IV din 2008, producţia industrială a crescut cu 1%, faţă de 3%, cît era estimată iniţial, din cauza neîncrederii producătorilor.